Семейство

Защо джапанките са вредни за здравето?

Причините носенето им да е непрепоръчително

29.04.2015г. / 15 25ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Скоро идва топлото лятно време и много хора ще се изкушат да обуят джапанките и да зашляпат с тях по улиците. Но повечето експерти ортопеди се ужасяват от идеята за носене на подобен тип чехли.

Според тях те са предназначени за баня, плаж, спа, но не и за по улицата. Какви опасности носят джапанките за краката?

Излагат ви на бактерии и гъбични инфекции

Гумените джапанки са подходяща среда за развитие на микроби. Така лесно се развъждат гъбични инфекции, с които можете да си имате доста проблеми, ако не бъдат третирани навреме.

Джапанките ви забавят

Проучванията установяват, че носенето на джапанки в ежедневието забавя хода на крачката. Човек прави усилие да задържи чехъла на крака си и едновременно с това да не губи темпо. Но в действителност темпото се забавя, а походката се изкривява.

Правят ви по-тромави

С джапанките правите по-къси и тромави крачки. Така се разваля равновесието според центъра на тежестта на тялото. Това от своя страна има негативен ефект върху работата на вътрешните органи, смятат специалисти.

Унищожават петите

Ако джапанките или чехлите ви са с точен размер, това много често е предпоставка петите да излизат малко назад. По този начин се захабяват много по-лесно, появяват се цепнатини и груба кожа, които са среда за развитие на болестотворни микроорганизми.

Може да се появи дори болка.

Мазоли

Мазоли могат да се появят от носенето на всякакви обувки, факт. Но болезненото протриване от каишките на гумените джапанки прави кожата по-уязвима от инфекции, тъй като кракът е бос и изложен на опасна замърсена среда.

Могат трайно да увредят пръстите на краката

Виждали ли сте кокалчета на пръстите на краката, които изглеждат по-скоро като колене на крак? Тази деформация се случва заради твърде усилената работа на пръстите на краката, които непрекъснато се опитват да задържат джапанката на мястото й.

Тези изменения предизвикват болки, скованост и невъзможност за носене на някои видове затворени обувки. В тежки случаи дори се налага хирургическа намеса.

Позата на тялото се разваля

Джапанките са изцяло с плоска подметка. Това нарушава баланса на тялото и причинява изкривяване на сводовете на стъпалата, а оттам и на цялата поза.

Свързани статии

Неподходящи за хора с дюстабан

Именно заради плоската подметка, джапанките не са подходящи за хора с дюстабан, въпреки че мнозина ги носят без да знаят. Така болките и сковаността се увеличават.

Дори съществува риск от поява на тендинит на ахилесовото сухожилие – нараняване и възпаление на сухожилието в задната част на крака, характерно за спортистите. При него се получават силни болки в прасеца, петата, схващания и нервни възпаления.

Направени са от токсични материали

Едно от най-вредните неща е, че джапанките са направени от евтини синтетични материали, които носят негативи за организма. Често се проявяват алергични реакции по кожата, свързани с токсичното вещество в пластмасите – бисфенол А, което се свързва и с появата на някои видове рак.

Коментирай