Семейство

Честит Гергьовден!

Един от най-хубавите пролетни празници

06.05.2016г. / 07 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Днес е Гергьовден! Един от най-хубавите български празници, в който честваме паметта на Свети Георги Победоносец. Свети великомъченик Георги живял по време, когато управлявал римският император Диоклетиан (284-305 г.).

Неговите родители били вярващи и още от дете го възпитали в любов към Христовата вяра. Заради своята непреклонност към езичеството, неговият баща платил с живота си. Георги бил красив и здрав младеж, когато постъпил на служба във войската.

Не след дълго неговите качества на добър войн били оценени и той на няколко пъти получил повишение от император Диоклетиан. Малко след като загубил баща си, Георги губи и своята майка. Родителите му оставили голямо богатство.

Ала по това време гоненията срещу християните били жестоки. Императорът наредил на своите подчинени да се изгарят книгите, да бъдат разрушени храмовете на всички, които изповядвали Христовата вяра. Всеки християнин, който бил заловен от войниците бил подложен и на жестоки мъчения. Георги разбрал, че краят му наближава и раздал своето богатство на бедните.

Гоненията на Диоклетиан достигнали и него. Императорът му предлагал блага, богатства, власт, за да се откаже от вярата си, но младият мъж не отстъпвал. Подложили го на страшни мъчения, но всеки път ангел небесен идвал и изцерявал раните му.

Като видял, че мъченикът е непреклонен, Диоклетиан издал заповед да бъде обезглавен. На иконите Светията често е изобразяван с копие в ръка, с което пробожда страшен змей. Тази картина е свързана с едно от чудесата на Свети Георги.

Свързани статии

Близо до град Вирит имало голямо езеро, което било обитавано от страшен змей. Много хора станали негова жертва. Един ден дъщерята на владетеля щяла да бъде предадена като жертва на змея. Но Свети Георги яхнал бял кон и с копие в ръка умъртвил змея. 

Гергьовден е ден и на храбростта, на който Българската армия чества своето създаване. Днес повод за празнуване имат и овчарите! Празникът е официално учреден на 9 януари 1880 г. с Указ №5 на княз Александър I Батемберг.

На този светъл празник, на трапезата трябва да има ястия приготвени от агнешко месо, зелени листни зеленчуци, празнична пита, млечни овчи продукти.

Повод да почерпят имат всички, които носят имената Георги, Георгена, Гина, Гинка, Гочо, Габриела, Габриел, Ганка, Ганчо, Галин, Галина.

Честит празник!

Коментирай