Семейство

6 най-чести зарази, пренесени от домашните любимци

С какво може да ни зарази домашният ни любимец?

16.05.2015г. / 16 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Ако имате домашен любимец най-вероятно споделяте храната си с него, позволявате му да спи до вас на леглото и дивана, с радост му давате целувки и прегръдки.

Тези неща на пръв поглед са безопасни, защото всички стопани на домашни любимци ги правят. Но те създават и риск от сериозни зарази, които могат да бъдат пренесени от домашния ви любимец върху вас или член на семейството.

С какви болести може да ви зарази домашният любимец?

Дерматофитоза

Дерматофитозата е кожно заболяване, причинено от гъбична инфекция. Наблюдава се при хора и домашни животни. Гъбичните микроорганизми, наречени дерматофити, се хранят с кератин – материалът, намиращ се в горния слой на кожата, косата и ноктите. Тези гъбички виреят в топла и влажна кожа.

При животните бактериите оцеляват върху кожата и повърхността на косъма. Може да се наблюдава дори опадане на части от козината на животното.

Можете да се предпазите от заразяване като 2 пъти месечно сменяте цялото бельо в домакинството и го перете с гореща вода. Не допускайте досег на домашния любимец с прибори и пособия, които използвате и вие.

Кръгли червеи

Котките са най-честите разпространители на тази зараза. Те я прихващат от мишките и плъховете, които преследват, след това я предават на малките си котенца чрез кърмата.

Можете да предотвратите разпространението на заразата с кръгли червеи като поддържате стриктна хигиена в дома, миете ръцете си редовно след докосване на животното. Най-важното нещо е редовно да обезпаразитявате котката. Уверете се също, че кухнята и тоалетната са старателно дезинфекцирани.

Кръглите червеи причиняват кашлица, задух, коремна болка и дори слепота.

Тения

Децата са много податливи на заразяване с тения. Най-добрият начин да се предпазите от тази зараза е превенцията. Тенията е опасен паразит, който ако не бъде премахнат, може да добие огромни размери в човешкото тяло. Последиците от „съвместното съжителство“ с паразитната тения носи големи вреди за здравето, дори крие риск от смърт.

Добрата новина е, че тенията може лесно да се третира, стига да бъде открита. За да се предпазите от заразяване, внимавайте домашният ви любимец да няма досег с кърлежи и бълхи, защото тези паразити имат тясна корелация с тенията.

Анкилостома

Анкилостомата се причинява от кукест червей. Заболяването е разпространено предимно сред населението на субтропическите райони, но не е изключено да се срещне и по нашите ширини.

При заразяване с този паразит най-сериозният симптом е появата на желязодефицитна анемия. Кукестият червей се храни с кръв. Със зъбите си той се прикрепя към стената на чревната лигавица.

На мястото на закрепването се появяват ерозии и язви с диаметър дори до 2 см. Заради това са възможни продължителни чревни кръвоизливи, които провокират появата на анемия.

За да се предпазите от тази ужасна инфекция трябва старателно да миете ръцете си след контакт с домашния любимец. Той пък задължително трябва да е обезпаразитяван редовно.

Свързани статии

Токсоплазмоза

Това е много често срещано състояние, което хората могат да си докарат от домашните си котки. Инфекцията е доста опасна, както можете да се досетите.

Котките са склонни да се заразяват с тази инфекция, защото ядат сурова храна и плячка, излизайки навън. Затова е препоръчително не просто щателното обезпаразитяване на котката ви, но и недопускането на свободното й разхождане навън.

Токсоплазмозата е особено опасна за бременни жени, защото тази инфекция може да предизвика очни малформации на плода и дори да доведе до спонтанен аборт.

Бяс

Бясът е сравнително често срещано заболяване по домашните любимци, за което обаче има ваксина. Затова е важно да ваксинирате домашния си любимец срещу това заболяване, за да сте спокойни за семейството си.

Ако ви ухапе бясно животно веднага се свържете с лекар.

Коментирай
Свободно време