Семейство

Почитаме свети равноапостолни Константин и Елена

Честит празник!

21.05.2016г. / 07 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istockphoto.com

Снимка: istockphoto.com

Днес Православната църква почита паметта на свети равноапостолни цар Константин и царица Елена. Константин бил цар на Рим и Византия в периода 274—337 година. Известен е с това, че по време на неговото царуване и по-точно през 313 година се обявява свободата на християнската вяра.

Роден е в семейство на родители, които не били християни, но покровителствали тази вяра. Още от ранна детска възраст Константин отказвал да приеме езичеството и зачитал само една вяра – Христовата. Когато станал самодържавен владетел на Римската империя, той застанал начело на християнското общество.

Царица Елена била негова майка, която водела достоен и благочестив живот. По заръка на своя син, тя трябвала да открие дървото, на което бил разпнат Исус. Тъй като мястото, където бил скрит честния и животворящ Кръст било неизвестно, благочестивата Елена използвала всички средства и царското си влияние, за да го открие.

След намирането на кръста той бил положен в сребърен ковчег. Благодарение на царица Елена били построени много християнски храмове. След смъртта си тя и цар Константин били канонизирани за светци.

Днес имен ден празнуват всички, които носят имената Константин, Костадин, Константина, Елена, Елеонора, Елица.

На 21-ви май празникът на св. равноапостолни цар Константин и царица Елена съвпада с друг голям празник – Възнесение Господне или Спасовден. Той се празнува винаги в четвъртък. На 40-ия ден след своето възкресение Исус се възкачил на небето, ето защо празникът е наричан Възнесение Господне.

Свързани статии

Според народните вярвания, ако на Спасовден вали дъжд, очаква ни богата и плодородна година. Вярва се, че тогава излизат и самодиви, които берат лечебни билки. Особено значение се отдава на билката росен, която според поверията в навечерието срещу празника има най-лековити сили.

На днешния ден, като почит към починалите се раздават хляб и жито и се ходи на гробища. Спасовден е приеман и като празник на хлебари и сладкари.

Повод да почерпят имат всички, които носят имената Спас, Спасена, Спасимир, Спасимира, Спасияна, Спаска.

Честит празник!

Коментирай