Семейство

Разбират ли децата какво четат – един от големите проблеми в образованието ни

На 27 май ще се състои национална кръгла маса „Четене с разбиране – път към развитие на образователни умения“

26.05.2015г. / 15 43ч.
Мария Дуковска
Снимка: "Забавното лятно четене".

Снимка: "Забавното лятно четене".

На 27 май 2015 г. в Американския център към Столична библиотека ще се състои национална кръгла маса на тема „Четене с разбиране – път към развитие на образователни умения“, откриващата инициатива на „Забавното лятно четене“.

Основната цел на форума е да се обърне внимание на проблемите, свързани с четенето и как неговото разбиране влияе на образователните умения и увереността при общуване сред подрастващите в България.

По време на събитието ще бъдат споделени добри практики и примери от компетентните страни, сред които представители на Софийски университет, Гьоте институт и много други.

На дневен ред остава темата за предизвикателствата пред детското четене, както и за възможностите за стимулирането му сред учениците.

За участие в дискусията са поканени представители на Министерство на образованието и науката (МОН), Столична община, Софийски университет, Гьоте Институт, Българска библиотечно-информационна асоциация, фондация „Глобални библиотеки – България“, фондация „Заедно в час“, като партньори на инициативата.

Традиционно на форума, както досега, очакваме голям интерес от много учители, читалища и библиотеки от цялата страна. Кръглата маса е предназначена също за писатели, издателства, неправителствени организации и всички други заинтересовани страни.

Програма:

10:00 Откриване

Ваня Кастрева, заместник-министър на образованието и науката

Д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет Столична община

Юлия Цинзова, директор на Столична библиотека

Модератор на кръглата маса: Радинела Бусерска, журналист и тв водещ

10:15 – 11:30 Първи панел – Четене с разбиране – защо? Проучвания и добри практики. Представяне на данни от проучване на PISA

доц. Милена Цветкова, СУ - Алгоритъм на четенето (кратка презентация)

Представител на Министерството на образованието и науката

Мария Димитрова, Роберт Янакиев, общински съветници

Мария Янкова, Експерт „Образование“ в УНИЦЕФ-България – Ползите от детското участие в процеса на обучение и четене и как новите технологии биха могли да се използват по-ефективно за четене с разбиране

Андреа Белафи, Goethe Institut – Полезни практики от Goethe Institut

11:30 – 11:50 Кафе-пауза

11:50 – 12.30 Втори панел – По какъв начин четенето с разбиране може да работи ефективно в училище? Какви са наблюденията на преподавателите и обществото?

Десислава Тодорова, преподавател „Заедно в час“

Марин Бодаков, поет и преподавател в СУ

Елизабета Георгиев, библиотека Димитровград, Република Сърбия

Евелина Гечева, Академика – Наблюдения и изводи от кампанията „Бъди грамотен“

12.30 – 13.00 Дискусия с публиката

Посланици на „Забавното лятно четене“ са Михаил Белчев, Юлия Спиридонова, Марин Бодаков, Весела Фламбурари, Петя Кокудева, Маги Благоева, Ивайло Захариев, Силвия Лулчева, Стефка Янорова, Ники Кънчев, Роси Кота и Радинела Бусерска, които ежегодно участват в инициативите на кампанията.

През 2015 г. „Забавното лятно четене“ става на 5 години и с всяка изминала година печели все по-голяма подкрепа. Кампанията се провежда с корпоративното съдействие на ЧЕЗ България и институционалното партньорство на Министерство на образованието и науката, Българска библиотечно-информационна асоциация, Фондация „Глобални библиотеки – България“, UNICEF, „Заедно в час“, издателство „Ентусиаст“ и книжарници Сиела.

Проектът се съфинансира от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2015 г.

Коментирай