Семейство

6 неща, за които родителите не бива да изпитват вина

Прекалено сте амбициозни за развитието на децата си

28.05.2015г. / 16 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Колко често ви се случва да изпитвате вина към децата си? Вероятно често. Това е обща черта на всички родители, които искат да бъдат перфектни в отглеждането и възпитанието на наследниците си. Ето за какво не бива да се чувствате виновни.

Децата да гледат телевизия

Въпреки че много родители се стремят докато децата са малки да ги държат по-далеч от телевизора, спокойно може да оставяте малките пред екрана за 30 минути на ден. Гледането на анимационни филмчета е единственото спокойно време, в което може да подредите дома или да се поглезите. Не се чувствайте виновни за това.

Държите на кариерното развитие

Преди появата на децата цялото внимание и енергия са били фокусирани върху това да градите успешна кариера. Когато работата ви носи удоволствие и имате добри перспективи за развитие, не бива да прекъсвате да работите.

Много майки се завръщат на работа само няколко месеца след раждането на децата си. Това не означава, че не ги обичат. Просто са намерили баланса между семейството и кариерата.

Време за себе си

Да имаш деца и семейство често означава да нямаш достатъчно време за себе си. Време за дълъг сън, за четене на хубава книга, пътуване с партньора. Не изпитвайте вина за тези ваши малки желания, а си ги подарявайте по-често. Това ще ви презареди с нови сили и моментите с децата ще бъдат наистина пълноценни.

Прекалено сте амбициозни за развитието на децата си

Да искаш най-доброто за децата си е най-нормалното нещо, към което родителите се стремят. Често амбицията на родителите е децата им да бъдат успешни, да имат по-добри постижения в сравнение с връстниците си.

Свързани статии

В даден момент такива родители си дават сметка, че малките нямат време за игри и забавления, защото работят усилено върху развитието си. Не изпитвайте вина за вашата амбиция към малките. Един ден те ще ви бъдат благодарни за вашата отдаденост. Но не забравяйте, че от време на време децата се нуждаят от забавления.

Не можете да им осигурите луксозен начин на живот

Когато възрастните станат родители, искат децата им да имат по-красиво детство от тях самите, повече забавления и материални придобивки. Но щастието на децата не се крие само в луксозните играчки. Те се нуждаят най-вече от вашата любов и разбиране. Затова не изпитвайте вина, че не можете да им осигурите всички тези скъпи подаръци.

Когато в къщата е тихо

Моментите, в които децата са на детско парти, екскурзия или при роднини, са тези моменти, в които къщата остава тиха. Тишина, за която понякога копнеете. Не изпитвайте вина за това.

Снимка: istock

Коментирай
Свободно време