Семейство

Мое, твое, наше – брачните проблеми и решенията

Как да преодолеем крайъгълните камъни в брака?

29.05.2015г. / 15 10ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Бракът е частта от живота на двама души, в която идва време за многобройни компромиси. Допреди да започнете съвместния си живот сте имали пълната свобода да правите това, което ви се иска без да се налага да се съобразявате с каквото и да било.

Когато двойката пристъпи към сериозно узаконяване на връзката си идва моментът, в който думите мое, твое и наше придобиват друго значение.

Границите, които бракът поставя, промените, които настъпват в живота на двамата и изпитанието в това да отстъпиш пред другия за сметка на своите желания, са трудности, с които не всички брачни двойки се справят.

Какви са решенията? Как да се справите с „моето, твоето и нашето“ бъдеще?

Парите

Конфликтна зона: Парите са емоционално заредена зона, дори за двойките, които не изпитват финансови затруднения. Винаги стои едно съмнение, че единият може да залитне и да се отпусне в харченето повече от необходимото.

Някои двойки предпочитат да опазят доходите си независими, въпреки брачните взаимоотношения, предполагащи общо бюджетиране. Други пък сливат финансите си в едно цяло.

И при двата модела могат да възникнат проблеми.

Опазване на мира: Спрете да мислите за себе си като за отделни индивиди. Колкото и да не се харесва това на някои двойки, бракът или съжителството на брачни начала е игра в отбор. Финансовите въпроси задължително трябва да се коментират. Граници трябва да бъдат поставени и харчовете трябва да бъдат стриктно съгласувани между двамата партньори.

Винаги е по-лесно, когато взимате големите решения заедно, дори това да ви коства известно напрежение.

Роднините

Конфликтна зона: Приоритетът трябва да е насочен към вас, не към роднините ви. Истинска и ценна рядкост е да се разбирате с всичките си роднини, особено с тези, които законът ви е задължил да се сродите.

Най-големите конфликти идват от нехаресването на роднините, забележките към дисциплината, отношенията и неодобрението едни към други.

Опазване на мира: Отново подчертаваме – приоритетът трябва да е насочен към партньора ви, не към родителите ви. Вашето семейство е било важно допреди да се ожените, важно е и след това. Но по-важно е новото ви семейство.

За да запазите добрия тон помежду си и във връзката си въобще, никога не критикувайте партньора си пред вашите или неговите родители.

Бъркотията

Конфликтна зона: Когато заживеете с някого, лека-полека лъсват мръсните му малки тайни. И под мръсни имаме предвид буквално – хвърлянето на мръсните дрехи из цялата стая, мръсните чорапи по пода, невдигането на дъската на тоалетната, немиенето на ръцете веднага след прибиране и още много, много други малки мръсотийки.

Когато започнете да правите забележки, съпругът ви ви атакува с несъгласието си да навлизате в личното му пространство и да го превъзпитавате. Така конфликтът е в кърпа вързан.

Опазване на мира: Първо трябва да разберете, че някои хора се нуждаят от чиста среда, за да се чувстват добре. Други пък виждат дома като място, където могат да правят всичко неприлично без да се замислят.

Вие не можете да гледате с очите на другия и не можете да разберете мотивите за действията му. Вместо това можете да се опитате да разграничите пространство, в което всеки да се разполага по-свободно или както намери за добре.

Не забравяйте комуникацията помежду си – изговарянето на проблемите е най-добрият начин за решаването им.

Свободното време

Конфликтна зона: Различията в разбирането за добро прекарано свободно време могат да се окажат проблем. Единият партньор може да харесва разходките сред природата или пътешествията през уикенда. Другият пък да обича да се излежава в свободния си ден и да не прави нищо.

Свързани статии

Опазване на мира: Истински важното нещо е да се откъснете от сивото ежедневие и да го направите заедно. Насладете се пълноценно на времето, прекарано с партньора. Научете се да правите компромиси относно предпочитанията му, за да прекарате времето си приятно, а и за да скрепите интимността си.

Приятелството

Конфликтна зона: Ако имате близък приятел отпреди брака си, на който винаги можете да разчитате и с който можете да прекарвате времето си, да му се доверявате и да се забавлявате, но партньорът ви не харесва този приятел, проблемът е налице.

Започва се подмятане за това колко често се виждате, какво точно си споделяте и отношенията се развалят.

Опазване на мира: Женените двойки трябва да обсъдят компромисите, които са склонни да направят за приятелствата на другия, особено ако не ги одобряват. Това е единственият начин да запазите както брачните си отношения в „добро здраве“, така и приятелствата си.

Коментирай