Семейство

Днес е Черешова задушница!

Или също наричана Спасовска задушница

18.06.2016г. / 07 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Днес, ден преди Петдесетница, отбелязваме Черешова задушница или също наричана Спасовска задушница. Това е втората задушница от началото на годината и една от най-големите. Всяка година тя се пада на различна дата. Според евангелието след Възнесение Господне (Спасовден) входът на небесното Царство е отворен – Раят е отворен.

Затова на днешния ден душите на починалите се прибират, а живите се молят за опрощение на греховете им. На Задушница камбаната бие траурно, в православните храмове се отслужват заупокойни молитви.

Палят се свещи за душите им, ходи се на гробища и се прави така наречената раздаванка. Живите си раздават жито, хляб, сладки и череши за възпоменание на покойниците си, казвайки си „Бог да прости душите на мъртвите.“

Свързани статии

Евангелието разказва как на петдесетия ден след Пасха в Йерусалим дошли Христовите ученици и Дева Мария. По време на една молитва Светият Дух слязъл от небето и им дал силата да проповядват Христовото учение на всички народи.

Тогава свети апостол Петър накарал много хора да повярват в Христа и да се покръстят. От този момент били поставени основите на църквата, затова и празникът Петдесетница (Св. Троица) се смята за неин рожден ден.

Коментирай