Семейство

Какво ни дебне от плувния басейн?

Помислете хубаво преди да се гмурнете!

06.07.2015г. / 13 20ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Преди да се потопите в любимия си плувен басейн, искате ли да го погледнете и помиришете отблизо?

Лято е. Всички са на плаж, плуват и се разхлаждат в приятната вода на басейните, но знаем ли какво точно дебне оттам?

В басейните дебнат различни видове бактерии, някои от които изключително опасни за здравето.

Според Центъра за контрол на заболяванията и превенцията в САЩ (Centers for Disease Control and Prevention) са докладвани 90 болестни огнища в 32 щата за 2011-2012 г. Тези огнища са разболели приблизително 1788 души, в резултат на което 95 от тях са хоспитализирани. В този период е имало дори един смъртен случай.

Какво е навредило на тези хора толкова от посещението им в плувни басейни?

По-голямата част от заболяванията в плувните басейни и плажовете са свързани с бактерията Cryptosporidium. Тя може да оцелее в плувни басейни в продължение на 10 дни или повече, дори в хлорирана вода.

Откъде най-често идва тази бактерия?

От хора, влизащи в басейна с диария. Препоръчително е, когато страдате от диария по каквато и да е причина, да не влизате в плувни басейни. Разбира се, хората престъпват тази морална забрана.

Диарията не е единственото нещо, което води до инфекции, страдания и заболявания

Снимка: iStock

Урината е другото нещо, което предизвиква редица инфекции и други неприятни състояния. Много хора уринират в басейните. Дори да не го правите умишлено, по гениталиите на всички има остатъци от урина, които се разтварят във водата и се натрупват при пренаселеност на басейна или при лоша пречиствателна система.

Затова винаги преди да влизате в басейна се наведете и го помиришете. Мирисът не трябва да е остър. Ако си мислите, че миризмата на хлор означава, че басейнът е чист – лъжете се. Всъщност това е урина.

Свързани статии

Как се случва това?

Хлорът се свързва с урината и всички останали болестотворни частици. Миризмата, която остава след това е заради химикалите, които се освобождават, когато хлорът реагира с урината.

Трябва да сте внимателни не само към мириса, но и към прозрачността на водата. Тя е индикатор за чистотата на басейна. Мътната вода може да означава неефективна пречиствателна система, прекалена употреба (твърде много хора), прекалено замърсяване със слънцезащитни препарати.

Защо очите ни се зачервяват в басейна?

И докато много хора си мислят, че зачервените очи са такива заради хлора в басейна – това не е вярно! Отново урината и бактериите, предизвикващи диария са виновни.

Винаги имайте едно наум, ако басейнът мирише много силно на хлор. Това абсолютно задължително трябва да е знак, че басейнът не е чист.

Коментирай