Семейство

Как да подготвим детето за първия учебен ден?

Предварителното запознаване с новата среда, в която детето ще се учи е много важно

20.08.2015г. / 09 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Първият учебен ден наближава, а с него и притесненията на родители  и деца. Докато за някои прекрачването на класната стая е дългоочакван момент, за други е свързано със стрес, сълзи и предварителни уговорки. Как да подготвим децата за първия учебен ден? Ето няколко съвета, които могат да ви бъдат полезни. 

Разговаряйте с децата

Комуникацията между деца и родители е от съществено значение при подготовката за първия учебен ден. За да не бъде училището като неприятна изненада за малките, добре е да им разкажете за това какво им предстои след седмици.

Извадете всички активи, разкажете ваши мили спомени от училище, покажете ваши снимки от първия учебен ден и т.н. Информирайте децата за това какво се изучава в училище, какви забавления има, за новите контакти, които се създават и т.н. 

Посетете училището

След като сте избрали подходящо училище за децата, не пропукайте да минете „случайно“ покрай него. Това е подходящ момент да запознаете детето със сградата, класната стая, да му покажете обширния двор за игри и т.н. Предварителното запознаване с новата среда, в която детето ще се развива и възпитава е много важно. 

Пазарувайте заедно за първия учебен ден

Децата обичат подаръците. Заведете ги на пазар. Изгответе заедно списък с всичко необходимо за ученика и се отдайте на весел шопинг. Всички тези красиви тетрадки, раници и пособия, облекло, ще събудят желанието на малките за учебния процес.   

Свързани статии

Имайте резервен план

Родителите винаги трябва да имат план В, когато децата им тръгват за първа година на училище. Въпреки разговорите и предварителна подготовка на малките, в един миг, всичко може да се преобърне. Някои деца трудно свикват с промяната.

В такъв случай ви е необходим резервен план. Планирайте кратък отпуск за първите учебни дни, в които, ако се наложи да прекарате няколко часа с първолака по време на учебния процес. 

Снимка: istock

Коментирай
Свободно време