Семейство

Как писането на домашни да бъде леко?

Намалете разсейването до минимум

26.08.2015г. / 11 00ч.
Михаела Лазарова
Снимк: istock

Снимк: istock

Децата са по-успешни и уверени в училище, когато родителите  имат активно участие в учебния процес. Това означава, да са наясно с материята, която децата изучават и да окажат своята подкрепа при написването на домашните. Можем ли да направим ученето по-леко и забавно? Следвайте тези няколко съвета.

Осигурете всичко необходимо

За да върви учебният процес гладко, уверете се, че детето има всичко необходимо за написването на домашното. Моливи, линии, цветни листчета, кадастрони, учебни тетрадки и помагала и т.н.

За да не пропуснете нещо при пазара за новата учебна година, важно е предварително да говорите с учителя за всичко, което трябва да се закупи. Когато децата имат необходимите тетрадки и пособия, те се чувстват ангажирани да напишат своите домашни, полагайки усилия и старание.

Осигурете комфорт

Независимо дали имате първолак или детето преминава в по-горен клас, то ще се радва, ако има специално обособено място за учене. Красиво бюро в любими цветове и герои, удобен стол, настолна лампа, всякакви кутийки и папки за съхраняване на принадлежности и т.н.

Децата имат нужда от нещо, което да ги зареди положително, за да могат да учат с лекота. Когато разполагат със свой учебен кът, ще се научат и много по-лесно да го организират и подреждат. 

Помогнете им

Ще има много моменти при писането на домашната работа, когато не всичко ще върви гладко и детето ще има нужда от вашата подкрепа. Когато им липсват насоки или не разбират дадена задача, малките стават нетърпеливи, лесно се разсейват и развиват една несигурност в себе си. 
Бъдете винаги на разположение, когато имат нужда от вашите съвети и пояснения за домашното. 

Свързани статии

Направете си план

Създайте ваша шарена дъска, на която да запишете учебната програма по дни и план, който да следвате за написването на домашното. Не забравяйте в него да включвате и кратки почивки за закуска, отдих и забавни моменти. 

Намалете разсейването до минимум

Това означава да няма телевизия, музика, телефонни обаждания. Учете децата, че за да успеят да научат уроците си, трябва да бъдат дисциплинирани и концентрирани в материята. 

И не на последно място, хвалете техните постижения. Децата имат нужда от вашата положителна оценка. 

Снимк: istock

Коментирай