Семейство

Кои градове се борят за титлата „Най-четящ град“

Русе, Самоков, Видин, Перник и Габрово в битка за престижната титла

01.09.2015г. / 13 52ч.
Мария Дуковска
Кои градове се борят за титлата „Най-четящ град“

Остават по-малко от две седмици до финала на „Забавното лятно четене“, а надпреварата между участниците в кампанията е наистина сериозна! Всички дават максималното от себе си и се забавляват с нашите най-добри приятели – книгите! Между пет града от цялата страна се заформя истинско голямо състезание.

В момента за титлата „Най-четящ град“ се борят Русе, Самоков, Видин, Перник и Габрово. Резултатите помежду им са много близки. Това означава, че малко преди големия финал на кампанията, все още всички имат шанс да спечелят в категорията най-четящ град, стига да се амбицират, да четат много книжки и да попълват в дневника! В тези градове активността наистина е впечатляваща и се радваме, че интересът към кампанията там расте с всеки изминал ден.

Победителите от цялата кампания ще станат ясни на големия финал на „Забавното лятно четене“, който ще се състои на 13-ти септември в книжен център „Гринуич“. Тогава ще обявим и победителите в категориите „Най-четящо дете“, „Най-четящо училище“, „Най-четящ град“, „Най-активен читател“ (за детето, прочело най-много книги от самото начало на проекта) и „Най-млад читател“ (за дете от 1 клас, което е прочело най-много книги от всички първокласници в цялата страна). Тук също състезанието е голямо и с всеки ден има все повече отбелязани и прочетени забавни книжки.

Освен традиционната надпревара в тези категории, както миналата година, така и тази „Забавното лятно четене“ обяви конкурс за творческо писане. Темата на конкурса е „Моето невероятно лятно приключение“. Всички произведения са публикувани на сайта и ще бъдат оценени от нашето експертно жури. По време на финала на 13-ти септември ще бъдат обявени победителите в конкурса.

Кампанията се провежда с корпоративното съдействие на ЧЕЗ България и институционалното партньорство на Министерство на образованието и науката, Българска библиотечно-информационна асоциация, Фондация „Глобални библиотеки – България“, UNICEF, „Заедно в час“, издателство „Ентусиаст“ и книжарници Сиела. Проектът се съфинансира от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2015.

Коментирай