Семейство

5 разлики между мъдрия и средностатистическия родител

Мъдрият родител е търпелив

09.10.2015г. / 17 16ч.
Михаела Лазарова
Снимка:istock

Снимка:istock

Преди да се появят децата, всеки има множество теории и планове за тяхното отглеждане и възпитание.

В последствие разбираме, че нашите планове се разминават с действителността. Родителите се делят на два вида – мъдри и средностатистически. Какви са разликите между тях?

Средностатистическият родител оставя децата сами да се забавляват с хобита и интереси. Дори и да е край тях, той сякаш е в сянка. Докато мъдрият родител е част от процеса и учи и напътства децата, вдъхновява ги.

Средностатистическият родител прекарва цели вечери и дори нощи в решаването на училищни задачи и проекти. Мъдрият знае, че децата трябва да носят отговорност за тях. Разбира се, когато нещо не върви гладко, той винаги се отзовава, но в разговор им показва пътя, по който трябва да тръгнат и да развиват своите качества и умения.

Когато детето има лошо и разглезено поведение, средностатистическият родител веднага гледа да тушира ситуацията купувайки лакомства, подаръци, давайки големи обещания. Мъдрият родител винаги се опитва да разбере причината за поведението на детето, търпелив е и разрешава ситуацията с разговор и не оставя да бъде манипулиран.

Свързани статии

Средностатистическият родител се опитва да се реваншира на децата си купувайки им играчки. Мъдрият родител дава джобни на децата, като ги учи как разумно да разпределят разходите си.

Контролира целия процес, за да могат малките не само да имат за закуска, но и от тези средства да спестят за любимата играчка.

Всеки родител се стреми да осигури безопасността на своите деца. Средностатистическият иска да бъде навсякъде, във всеки момент и да предпази от всичко децата си.

Мъдрият позволява на малките да правят грешки, след което им помага да научат най-важния урок от тях и им показва как да преодоляват сложните ситуации.

А вие към кой тип родител спадате?

По материали от takprosto.cc.

Коментирай