Семейство

Контактните лещи и грешките, които допускаме с тях

Какво не трябва да правим, ако носим контактни лещи?

20.10.2015г. / 13 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Контактните лещи са предпочитан начин за корекция на зрението от много хора, защото са по-удобни и по-незабележими. От суетна гледна точка контактните лещи са изход от нуждата от носене на очила.

Но има някои ужасни и груби грешки, които носещите лещи често допускат и които излагат на риск очното им здраве. Кои са те?

Миене на ръцете

Знаем, че трябва да мием ръцете при всяко докосване на очите. За изваждането и поставянето на лещите важи същото правило. И няма място за извинения, че няма къде да си измиете ръцете или че скоро сте ги мили и все още са чисти. В момента, в който излезете от тоалетната, ръцете ви отново се насищат с бактерии, така че не правете компромиси с хигиената си.

Не използвайте повторно един и същи разтвор за лещи

Не си мислете, че веднъж ползван разтвор не е толкова мръсен и може да се ползва пак! Голяма грешка, защото в момента, в който потопите лещите в разтвора, той става замърсен и следователно неизползваем повторно. Ако искате да предпазите очите от инфекции, не пестете от разтвор.

Не изсушавате кутийката за лещи

Колкото повече влага има в контейнера за съхранение на контактните лещи, толкова по-приветлива е средата за развитие на бактерии. Винаги се уверявайте, че подсушавате добре кутията преди да сложите лещите в нея.

Спане с лещите

Това е най-голямата грешка, която много хора допускат. Някои забравят, други не смятат, че спането с лещи е вредно.

Снимка: iStock

Истината е, че така могат да възникнат много сериозни инфекции, причинени от замърсявания. Не само това, ами спането с лещи крие риск от сериозно нараняване на окото, особено ако лещите са от по-твърд материал.

Но дори да носите силиконови, спането с тях е абсолютно забранено.

Разтриване на очите

Не забравяйте, че разтриването на очите, докато носите лещи, е забранено. То е противопоказно и за хората, които не носят лещи, тъй като пипането на очите с мръсни ръце може да инфектира нежните тъкани на окото.

Не влизайте във воден басейн с лещи

Независимо дали басейнът е малък или голям, влизането с лещи във водата не е препоръчително.

Съществува едно особено ужасяващо заболяване – Acanthamoeba keratitis, което е сравнително рядко срещано, но много опасно и може да предизвика слепота. Най-често се случва именно по време на носене на лещи, особено в гореща вода.

Не почиствате лещите ежедневно

Не правете компромиси с ежедневното почистване на лещите. Това е много важно, ако искате да се предпазите от инфекции.

Коментирай