Семейство

Никога не правете тези неща, ако сте уморени!

Кои са нещата, които не трябва да правим, когато нямаме енергия?

28.10.2015г. / 14 30ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Умората е нещото, което ни пречи да вършим ежедневните си задължения, ангажименти, дори приятни занимания. Има неща, които обаче никога не трябва да правим, когато сме уморени. Защо?

Не трябва да пием кофеинови напитки

Много хора са свикнали да борят умората с кафе, кола, чай или други напитки, съдържащи кофеин.

Кофеинът не само няма да ви събуди, но и ще ви срине допълнително. Периодът на разграждане на кофеиновите напитки в организма продължава около 5 часа. Това означава, че 5 часа по-късно вие тепърва ще се освободите от влиянието му, но няма да сте по-бодри.

Лъжливото чувство за прилив на енергия, което има вероятност да почувствате е единствено защото мозъкът ви „очаква“ да се почувствате по-добре след чаша кафе. Миризмата на кафето допринася за това усещане за бодрост.

Не трябва да подремвате

Когато сте уморени единственото нещо, което искате е да си полегнете и да си поспите за мъничко. Това обаче е нож с две остриета, защото ако направите дрямката прекалено късно, ще нарушите съня си през нощта.

Невинаги осъзнаваме това, но е факт. Сънят през нощта става неспокоен, накъсан, не е достатъчно дълбок и в крайна сметка е неефективен.

Дремките не трябва да надхвърлят 20-30 минути и то в по-ранните часове на деня.

Не трябва да се отклонявате от нормалния си график за сън

Колкото и странно да звучи, лягането по-рано няма да ви помогне да се почувствате по-добре, дори да поспите час-два повече от обикновено.

Всички знаем, че има моменти, в които ни се удава възможност да си легнем по-рано, но на сутринта не се чувстваме по-различно и по-бодри от друг път.

Това е така, защото колкото и невероятно да ви се струва, мозъкът си почива най-добре, когато го прави по едно и също време, а не когато това време е повече като продължителност. Затова ако искате наистина да чувствате прилив на енергия, спазвайте рутина за съня, а не прекалявайте с него като спите по 10 часа.

Снимка: iStock

Не трябва да се карате с партньора си

Психологическите проучвания са доказали, че колкото по-уморени сме, толкова по-трудно контролираме емоциите си. Когато сме капнали и стресирани е по-трудно да овладеем гнева и е много по-вероятно да кажем неща, които всъщност не мислим наистина.

Не трябва да се поддавате на глада за нездравословна храна

Когато сме уморени сме много по-склонни да ядем боклуци, отколкото през което и да е друго време на деня. Трудно е да се устои на бърза, вкусна, мазна или сладка храна, особено когато имаме нужда от енергия.

В моментите на изтощение обаче тялото пази своята малко останала енергия като забавя метаболизма. По този начин вредната храна директно се натрупва като мазнина в запас, което не само не носи никакъв прилив на енергия, ами трупа само излишни килограми.

Вместо това хапнете нещо пълнозърнесто, нещо с повече фибри или нещо с повече ненаситени мастни киселини.

Не трябва да взимате решение по важен професионален въпрос

Повече от ясно е, че когато умората е в повече не трябва да се взимат решения, особено касаещи работата и важните ни лични приоритети.

Едно проучване от медицинския факултет на Университета Дюк установява, че лишените от сън хора са по-склонни да възприемат нещо като положително без да видят отрицателните му черти. Именно заради това важни решения не трябва да се взимат, когато се чувствате отпаднали и енергийно изчерпани.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати