Семейство

Страдате ли от пристрастяване към социалната мрежа?

Отговорете си на следните въпроси и ще разберете дали е време да си дадете почивка от мрежата

13.11.2015г. / 10 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Обсесията от социалните мрежи се посочва като модерна психологическа зависимост от много специалисти. В ежедневието си виждаме все повече хора забили нос в екрана на мобилния телефон, скролващи безмълвно постовете в социалните мрежи.

Може да ви се струва невероятно, но човек може да развие истинска зависимост от социалните мрежи, дори да достигне до състояние на депресия. Време ли е да си дадете малко почивка от социалните мрежи? Разберете, като си отговорите на тези въпроси!

Стресирани ли сте през цялото време?

Може да не си давате сметка, но стресът, обзел тялото и ума ви може да е причинен от социалните мрежи. Влизайки в профила си в социалната мрежа непрекъснато виждате щастливи снимки на приятелите ви, които ви карат да се чувствате по-малко оценени.

Изглежда така, сякаш другите имат по-интересен и приключенски живот, защото снимките, които постват, показват най-любопитните моменти от живота им. Това може да предизвика дълбока депресия и усещане за малоценност у някои хора.

Запомнете, че снимките, които публикуват хората в социалните мрежи са подбрани и не олицетворяват изцяло живота на приятелите ви, а само най-веселите и хубави моменти от него.

Мрежата е всичко, за което мислите?

Ако се уловите, че мисълта ви непрекъснато е обзета от социалната мрежа, значи е време да се отърсите от нея за известно време.

Правите снимка – веднага мислите как да я качите и какво да напишете. Нещо ви се случва на улицата – веднага мислите какъв коментар да пуснете в профила си. Политически или социален проблем занимава мислите ви – моментално подемате дискусия в социалната мрежа.

Ако правите всичко това, психиката ви е превзета от живота в социалните мрежи. Наяве има много по-важни и приятни неща, с които да се занимавате.

Чувствате се тревожни, когато не сте онлайн?

Когато не сте онлайн започвате да се чувствате нервни, изпитвате тревожност от факта, че можете да изпуснете нещо важно. Искате постоянно да следите потока в социалната мрежа, а физическото време не ви го позволява.

Ако това ви кара да се чувствате напрегнати, значи е дошъл моментът за почивка. Преборете психиката. Наложете си да се занимавате с нещо приятно и полезно в реалния свят. Връщането към добрите стари начини за общуване и комуникация ще ви накара да се почувствате много по-добре.

Снимка: iStock

Постоянно се сравнявате с другите?

Непрекъснатият стремеж към надскачане на чуждите успехи, щастливи моменти и състезанието „Кой ще постне най-хубавото селфи?“ биха могли да бъдат пагубни за хора с по-слаба психика.

Допускането на виртуалния свят да вземе надмощие на реалния крие рискове за съзнанието, емоциите и решенията, които вземаме. Съревнованието, от една страна, е полезно. То ни помага да се усъвършенстваме, да градим амбициите си.

Но когато сравнението не е градивно, а предизвиква само потискане заради собствената недооцененост, тогава са пагубни. Дайте си почивка от потискащата среда в социалната мрежа!

Свързани статии

Страхувате ли се да не изпуснете нещо?

Какво ще стане, ако пропуснете нещо интересно? Абсолютно нищо! Дори да не сте напълно в крак с нещата, които се случват в мрежата, това няма да ви направи по-малко значими. Освен това, не всеки забелязва всичко, което публикувате. Повтаряйте си това и ще се почувствате по-добре, ако вече сте развили известна зависимост.

Не оставяте телефона си, докато сте с приятели?

Първо, помислете как се чувстват те от този факт! Стоите там с тях телом, но духом сте пренесени в друг свят. Това е меко казано обидно. Имате пред себе си хора, които ви обичат, държат на вас и искат да общуват с вас, а вие държите повече на живота си в социалната мрежа?

Помислете отново кое е по-правилно и здравословно!

Коментирай