Семейство

Митове и факти за диабета

Какво знаем и какво не за диабета?

30.11.2015г. / 13 20ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Диабетът е много често срещано заболяване в днешно време. Той добива все по-големи размери, за съжаление.

Много митове и много погрешни схващания за диабета можете да срещнете сред хорските мнения. Ще се опитаме да ги развенчаем, за да бъде разбрана тази болест по-добре. Това е важно заради овладяването и превенцията й в бъдеще.

Мит – яденето на захар причинява диабет

Факт – захарта сама по себе си, както и въглехидратите не причиняват диабет. Вероятно сте забелязали, че ваши близки, които ядат много повече захарни изделия от вас нямат проблеми с кръвната захар.

Това се дължи на метаболизирането на захарите, а то е индивидуално. Яденето на твърде много захар не може задължително да отключи диабет. Може да повиши риска от това, но отключването никога да не се случи. Затлъстяването, причинено от консумация на твърде много захари, може да предизвика инсулинов интолеранс, който да подтикне към отключване на диабет.

Веригата е много сложна, а балансът в нея много крехък.

Мит – слабите хора не страдат от диабет тип 2

Факт – около 85% от пълните хора страдат от диабет тип 2 в някакъв етап от живота си или живеят с прекалено висок риск от него. Въпреки това останалите 15% от страдащите от диабет тип 2 в световен мащаб са слаби.

Едно проучване от 2012 година, публикувано в Harvard Health Publications открива, че хората с нормално тегло и диабет тип 2 имат двойно по-висок риск от преждевременна смърт, сърдечносъдови заболявания и усложнения вследствие на диабета, отколкото онези с наднормено тегло.

Гените играят огромна роля, коремните мазнини са също голям фактор. Има много слаби в цялостно отношение хора, които обаче страдат от прекомерно натрупване на мастна тъкан в областта на корема.

Защо коремните мазнини са толкова опасни вижте тук.

Мит – диабетът протича без симптоми, само лекар може да го открие

Факт – истина е, че диабетът в много случаи е скрит и манифестира наличието си с последиците от усложненията. Но има и много предупредителни сигнали, които могат да ви наведат на мисълта, че трябва да се изследвате.

Странните признаци на диабета са дехидратация, непрекъсната жажда, глад, чести ходения до тоалетна, умора, загуба или наддаване на тегло без причина. Обърнете внимание на всеки от тях.

Мит – не трябва да забременявате, ако имате диабет

Факт – рисковете за майката и бебето са основателни, както и притесненията, особено на страдащите от диабет тип 1.

Но не е вярно, че жени с този тип диабет не могат да забременеят. С правилните грижи, с наблюдение и коректна терапия диабетът може да се овладее, така че да не застраши здравето на бебето.

Внимателното следене на кръвната захар е от значение, както и диетата на майката. Ако вече сте диагностицирана с диабет преди да забременеете, трябва да бъдете специално наблюдавана, както и бременността да бъде планирана.

Мит – диабетиците не трябва да ядат никаква захар

Факт – десертите не са позволени така, както при другите хора, но това не означава, че никога повече през живота си няма да се докоснете до шоколад или кексче, след като вече имате диабет.

Просто акцентът ще падне върху друг тип въглехидрати, каквито са пълнозърнестите храни, плодовете, зеленчуците за сметка на простите въглехидрати, каквито са захарите.

Мит – ако имате диабет е много по-вероятно да пипнете настинка

Факт – диабетиците са точно толкова предразположени към грип и настинка, колкото всички останали. По-лошото е, че някои заболявания могат да се контролират с по-голяма трудност, когато е налице диабет.

Например, раните зарастват по-трудно, кръвосъсирването е затруднено, грипът по-лесно дава усложнения и се налага хоспитализация.

Коментирай