Семейство

Малко жилище – много гости. Как да се справим?

Как да поканите гости в малкото си жилище по празниците без да се чувствате дискомфортно?

17.12.2015г. / 12 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Поканили сте гости за празниците, но живеете в кибритена кутийка? Чудите се как, по дяволите, ще успеете да ги приютите, камо ли да ги разположите удобно? Ами ястията – къде ще ги сервирате?

За да не изпаднете в паника, вижте няколко съвета за това как да действате, когато имате празничен повод с много гости в малкото ви жилище!

Изчистете възможно най-добре

Колкото по-малко е пространството, толкова по-лесно се вижда, ако то е мръсно. Не си позволявайте да оставяте гостите си да видят това. В малката бърлога всичко е на показ. Лошото при малките жилища е, че много от нещата са струпани на едно място, което прави почистването по-трудно, а събирането на прах и кълба мръсотия – по-лесно.

Действайте стратегически

Когато поднасяте меню е добре да действате стратегически. Колкото и да ви се иска да презентирате всички менюта, които сте подготвили, бъдете хитри и умни.

Сервирайте първо салатите и предястията, за да остане достатъчно място. Чак след това преминете към основните блюда. Така няма да създадете усещане за допълнителен дискомфорт.

Използвайте всеки сантиметър пространство

За да си помогнете, осигурете достатъчно свободно място на помощните плоскости, на които можете да сервирате или да поставите чистите съдове и прибори. Имаме предвид шкафовете и етажерките наоколо. Така гостите ви ще имат достатъчно място да се разположат на спокойствие на масата.

Освободете местата около входната врата, както и вътрешните врати. В останалото време жизненото ви пространство ви върши работа, но когато е изпълнено с гости, трябва да освободите пътеките, местата около вратите и около масата.

Осигурете сгъваеми столове наоколо

За да сте сигурни, че за всички ще има достатъчно място, осигурете резервни сгъваеми столове. Те ще стоят настрана и ще влязат в употреба, само ако това се налага. Така няма да имате усещането, че сте се напъхали в дядовата ръкавичка.

Създайте атмосфера

Независимо колко малко е вашето лично пространство у дома, не е никак лоша идея да създадете приятна атмосфера. Това е задължително за всяка празнична обстановка.

Сложете свещи на разни места, пуснете приятна и приглушена музика, украсете подобаващо и празнично. Всяко жилище и всеки дом заслужава уют, независимо колко е малък или голям.

Импровизирайте

Можете да освободите допълнително място като преместите книгите от рафтовете си и ги използвате като минибар, докато гостите ви са вкъщи. Идеята е страхотна, а и подканва всеки да се обслужва сам. Така е по-лесно и за вас.

Също така например, вместо да поставяте ледарка за вино или шампаниера на масата, използвайте мивката си за целта. Запушете я и поставете в нея много лед. Сложете бутилките си там. Така ще спестите наистина много място!

Коментирай