Семейство

Странни симптоми на деменция

Ранни показатели, че мозъкът ви страда от деменция

18.01.2016г. / 17 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Деменцията е много коварно заболяване. То отнема най-скъпото, което човек има – съзнанието. Без способността да управляваме мисловните си процеси ние губим човешката си същност и се превръщаме в животни или по-точно просто вегетиращи тела.

Обикновено свързваме деменцията със загубата на паметта и възможността за ориентация. Тя обаче се състои от много други признаци, които далеч предхождат същинската загуба на паметта.

Кои са странните ранни симптоми на деменцията?

Девиантните постъпки

Почти всеки човек е способен на непристойна и луда постъпка в даден момент. Агресията също може да се прояви при определени обстоятелства. Но реакции като безразсъдното шофиране, внезапните скандали, опасните нарушения, дребните кражби по магазините могат да са симптом на ранна деменция.

Учените свързват тези промени специално с преднотемпоралната деменция. 14% от страдащите от нея проявяват някакви девиантни епизоди.

Способността за разбиране на сарказъм изчезва

Ако допреди това човек е можел да разграничава неискрената реч, шегите, сарказма, изобщо небуквалната реч, а е изгубил тази способност, това може да е сигнал за увреждане на мозъка от дементен тип.

Уврежданията в определени центрове в мозъка причиняват неспособността за разграничаване на буквалната от метафоричната реч. Това, според учените, е много ясен знак, че нещо се случва в мозъка.


Снимка: iStock

Вкусовите рецептори се изменят

Вкусовите рецептори също имат своите центрове в мозъка. При деменция тези центрове се засягат и вкусовите възприятия се променят. Изследователите дори смятат, че болен от деменция спира да може да различава дали яде развалена или годна за консумация храна.

Ставате все по-бавни

Забавянето на реакции и движенията във физически план е белег на развитие на деменция. Това се свързва със натрупването на специфични белтъци в мозъка, наречени бета-амилоиди. Те са виновни за възпрепятстването на движението и способността за бърза реакция на мускулите и скелета.

Презапасяване

Характерното презапасяване с храна и предмети от бита също е много показателен белег на напредваща деменция. Способността на мозъка да осъзнава ситостта на стомаха, както и да преценява необходимостта от дадени предмети постепенно изчезва. Пациентът не може да обясни нито непрестанния си глад, нито трупането на ненужни вещи.

Коментирай