Семейство

Позитивното мислене води до депресия

Това установяват учени с изследване по темата

08.02.2016г. / 14 30ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Модерно е да се мисли позитивно. Отвсякъде ще чуете тези послания за позитивното мислене, привличането на позитивна енергия от Вселената към себе си и премахване на негативното чрез насочване на мисълта към спомени за приятни преживявания или визуализиране на бъдещи такива.

Това обаче предизвиква много повече стрес и депресивни състояния, отколкото си даваме сметка. Такава е констатацията на скорошно проучване по темата.



Авторите на изследването установяват, че в краткосрочен план позитивните мисли и фантазии доставят удоволствие, повишават настроението и тонуса.

В дългосрочен план обаче позитивните мисли носят депресия и тревожност. Това е така заради неоправданите очаквания, които неминуемо спохождат човек след неосъществяване на разни мечти и блянове.

Учените подчертават, че трябва да се прави разлика между позитивно мислене и позитивни фантазии. Вторите могат да повдигнат настроението ви и надали биха довели до депресия, защото знаем, че те са просто забавни мечти. 

Например, можете да си фантазирате, че някой ден ще станете красива и известна като някоя поп-повица, но сами не си вярвате. Това не би ви накарало да изпаднете в депресия

Но ако енергията ви е насочена към позитивни мисли за вашето лично бъдеще и те не бъдат оправдани скоро или дори в дългосрочен план, това според специалистите е в състояние да ви накара да изпаднете в депресия и тревожност.


Свързани статии

Авторите на изследването доказват това чрез серия от сеанси. В първия установяват, че позитивното мислене повдига настроението, забавлява и не дава признаци на повишени нива на стрес в организма в краткосрочен план.

С всяко следващо изследване на същите хора, взели участие в първия сеанс обаче картината се влошавала. 

Констатацията е, че в дългосрочен план позитивното мислене може да донесе повече негативи, отколкото приятни емоции. 

Това, разбира се, не означава да мислите негативно и да гледате песимистично на живота. Съветът на специалистите е да бъдете просто реалисти, които се надяват и мислят за по-добро бъдеще, но не се впускат сляпо в тези мечти.

Така ще приемете всяка несгода много по-лесно. 

Снимки: iStock

Коментирай