Семейство

Защо не трябва да ставате родители?

Има мотиви, които не са достатъчни да станеш родител

12.02.2016г. / 12 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Нека бъдем честни – някои хора просто не е добре да имат деца. Хубаво е, че понякога този избор е осъзнат. Лошото е, когато такива хора имат деца, но не се грижат за тях или се държат ужасно с тях.

Има моменти, в които просто не е добре да имате дете. Ако изчакате, възгледите ви може и да се променят. Да имаш деца е избор, който трябва да узрее във времето, да бъде осъзнат и да е категоричен.

Вярно е, че много често моментът не е подходящ, но ако сте решили да имате деца, то това не трябва да е провокирано от някои от следните мотиви:

Правите го, само защото така трябва

Никой не може да ви задължи да имате деца, ако не искате. Никога не трябва да го правите, само защото трябва и е редно един зрял възрастен да има деца. Ако не го усещате със сърцето си, просто недейте да прибързвате.

Абстрахирайте се от порядките и натиска на обществото, вгледайте се дълбоко в сърцето си и вижте дали наистина го искате. Ако отговорът е не, не го правете. За ваше добро е.

Правите го, само защото ще накарате партньора си да бъде щастлив

Много от нас имат подобни истории. Ако не наша лична, то поне на познат или приятел. Хората често правят компромис със себе си, за да направят половинките си щастливи. Невинаги двамата партньори искат едно и също нещо от живота, но въпреки това се обичат.

Истински сложна дилема. Но когато става въпрос за деца, няма място за компромиси. Това ще ви преследва цял живот. Има опасност да остане горчивина в сърцето ви, че сте родили деца, само защото партньорът ви е искал, а не сте направили нещо друго в този момент, което вие сте искали.

Оттук идват и проблемите и скандалите.

Правите го, защото ви е страх да не изпуснете момента

Отново обществото и стереотипите, с които сме свикнали непрекъснато налагат и нагнетяват напрежение. Свикнали сме да ни се повтаря от много места как е редно да родим дете преди 30, защото след 30 часовникът тиктака все по-бързо и времето тече.

Има хиляди причини да не протакаме майчинството и родителството си въобще. Повтаря ни се как ще сме на седмото небе, ако имаме дете и само тогава ще разберем всъщност какво точно са имали предвид нашите близки.

Някои хора просто не разбират пълноценния живот по този начин. Вместо да признаят това пред околните и пред себе си, те могат да попаднат в лош капан. Ако на този етап предпочитате да обикаляте света, да се занимавате със себе си и кариерата си, да бъдете сингъл или каквото и да е – направете го.

Правите го, само защото хората казват, че ще съжалявате, ако не го направите

Може и да са прави донякъде. Да имаш дете е нещо, което трудно можеш да разбереш напълно, ако все още нямаш. Но това не трябва да е основният ви мотив.

Ако някой каже, че е добре да имаш връзка с човек от същия пол – ще го направите ли, само за да опитате как е? Ако някой сподели, че напуска работа, защото се чувства зле, ще го направите ли и вие?

Вярно е, че всичко това е несравнимо с родителството, но пък родителството е най-важната стъпка в живота и тя трябва да е мотивирана от вашия избор, а не от думите на някой друг.

Правите го, само защото се страхувате, че няма да има кой да се грижи за вас, когато остареете

Това е най-егоистичната причина, която може да ви накара да имате деца. Всъщност го правите заради самите себе си, за да се чувствате добре някой ден.

Един добър родител винаги поставя децата си на първо място. Ако осъзнавате добре това преди още да имате деца означава, че бихте били много добри родители един ден. Но ако мислите първо за себе си, тогава има проблем.

Децата не са шега. Обмислете добре защо искате да станете родители.

Снимки: iStock

Коментирай