Семейство

Символно значение на различните цветя

За носещите имена на цветя

09.04.2023г. / 11 17ч.
Илияна Николова
снимка: istock

снимка: istock

На Цветница имен ден празнуват всички хора, носещи красивите имена на цветя. Всяко от тях носи определена символика, освен че звучат прелестно.

Ето и значението на някои от най-разпространените имена на цветя в нашата култура.

Роза

Розата е едно от най-царствените цветя в растителното многообразие. Тя символизира дълбока любов, концентрация, интелект, баланс, но и страст. Неслучайно по повод празници, свързани с любовта и обичта се подаряват рози.

Розата е белег на преданост и отдаденост към някого. Хората, носещи това име са смели, изглеждат по-млади от възрастта си, а в живота не се колебаят да взимат решения.

Вероника

Може би малко хора знаят, но името Вероника произлиза от растението вероника, което цъфти в изключително интересни лилави тонове. Цветът му е тънък и висок, подобно на свещ, издигащ се над плътните и издължени листа.

Вероника означава преданост, вярност, но също така и прецизност и точност. Хората, носещи това име трябва да се гордеят, защото то показва тяхната отговорност към близките, колегите и работата.

Виолетка

Древните римляни вярвали, че подаряването на виолетка означава траур и съпричастие. Те смятали, че това цвете е най-подходящо за изразяване на тъга заради тъмнолилавия му цвят.

Иначе значението на цветето днес носи смисъла на спокойствието, мира. Виолетката символизира още чувствителност, идеализъм и интуитивност.

Гергина (Далия)

Гергината или наричана още далия е прекрасно цвете с голямо разнообразие в цветовата гама. Гергината символизира грация, нежност и сила на духа. Носещите това име са креативни хора с много таланти.

Маргарита

Цветето маргарита означава щастие, позитивен поглед към живота, слънчево настроение и радост и внимание към простите неща в ежедневието. Маргаритата символизира още хармония и здраве.

Детелина

Както знаем, четирилистната детелина символизира късмет. При англосаксонските племена в миналото детелината е имала по-дълбок смисъл. За тях всяко от листенцата ѝ е значело нещо. Първото листо – богатство, второто чиста любов, третото – слава, четвъртото здраве.

Ако намерите четирилистна детелина, пазете я завинаги с вас – тя ще ви носи късмет и здраве.

Камелия

Цветето камелия символизира страст, желание, перфекционизъм и превъзходство. Също така то означава още дълголетие, вярност и изисканост. Носещите това име трябва да са много горди, защото камелията е не само красиво цвете, но посланието ѝ е повече от изтънчено.

Коментирай