Семейство

Как да мием правилно салатите?

Така че да премахнем пестицидите, нитратите и бактериите

19.04.2022г. / 17 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пролетта е сезонът на пресните зеленчуци. Любимите ни свежи салати отново са на трапезата. Но знаем, че индустрията задоволява потребностите си като пръска продукцията с пестициди и други вредни химикали, които предпазват от вредители и карат продуктите да растат по-бързо.

Химикалите, употребявани в тези случаи, често са изключително вредни. Ето защо трябва да знаем как да мием пресните зеленчуци и плодове ефикасно.

Мийте ръцете преди и след обработка на продуктите

Важно е да не замърсяваме продуктите с бактериите от ръцете си. Затова трябва да ги измием с топла вода и сапун за най-малко 30 секунди. След като сме приготвили салатата си, отново е добре да измием ръцете преди да седнем на масата.

Миенето на ръцете важи и при консумация на плодове. Една от най-честите грешки, които почти всички правим е да обелим, например, портокал и веднага да започнем да го ядем. Не си даваме сметка, че сме пипали кората му със същите ръце, с които след това замърсяваме самия плод.

Ето защо е важно да измиваме кората на плодовете, които предстои да обелим, за да не прехвърлим вредните вещества и замърсявания върху частта за ядене. Това важи за кивито, ябълките, мандарините, лимоните, краставиците и всички плодове и зеленчуци, които се консумират предимно обелени.

Отстранявайте наранените и гнили участъци

В тези участъци се събират повече вредни химикали, отколкото върху гладки и здрави участъци на продуктите. Ето защо е добре да не правите компромис със здравето си и да изрязвате всичко излишно и гнило.

Мийте под течаща вода, не накисвайте!

Широко разпространена грешка е да се накисват салатите с цел да се премахнат вредните химикали. Не правете тази грешка, защото така само киснете салатите във вода, в която химикалите се разтварят, не изчезват.

По-важно е да измиете продуктите под течаща вода внимателно и продължително. Само така ще премахнете по-ефективно пестицидите и нитратите от зеленчуците.

Свързани статии

Дори да не ядете кората е важно да миете продуктите

Именно за да не се разпространят бактерии и химикали върху ядливата част е важно да миете старателно всички продукти, които възнамерявате да белите. Това важи дори за картофите.

Четкайте продуктите с по-груба повърхност

Краставиците, картофите, пъпешите, кивито – всички плодове и зеленчуци с неравна повърхност трябва да бъдат старателно изчетквани преди обработка. В неравностите се задържат бактерии, микроорганизми, пестициди и нитрати.

Снимки: iStock

Коментирай