Семейство

Здравословни сутрешни практики

Как да посрещнем утрото по полезен начин?

29.08.2016г. / 08 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сутрините са много важни, защото както започне утрото, така ще се чувстваме цял ден. За да сме щастливи, енергични, продуктивни и комуникативни през целия ден, трябва да спазваме някои сутрешни практики, които ще ни помогнат да се справим с предизвикателствата на деня.

Мислете позитивно

Ставането с негативна нагласа прави деня точно такъв – мрачен, сив, без всякаква енергия и настроение. Независимо дали са ви се струпали разни неприятности на главата, гледайте да не мислите за тях сутрин. Има време през остатъка на деня и затова.

Но след като станете е добре да се фокусирате върху нещо позитивно.

Дайте си кураж

Мислено или на глас – няма значение, важното е да се похвалите, да си дадете кураж, че ще се справите с предизвикателствата. Уверете се сами във възможностите си и ще се почувствате енергизирани.

Не отлагайте алармата с „snooze“

Свикнали сме да отлагаме ставането, като натискаме бутона „snooze“ поне 10 пъти. Това само заблуждава, че си доспивате. Всъщност мозъкът ви вече отдавна е в полубудно състояние, което изобщо не допринася за наспиването, даже напротив – прави ви още по-неенергични.

Направете си закуска и я изяжте седнали

Важно е да се заредите с полезни хранителни вещества и да ги изядете седнали, в спокойно състояние. Така те ще се абсорбират по правилния начин и ще ви дадат енергия през деня.

Направете сутрешното семейно събиране редовна практика

Ако всички седнете на масата преди да започне деня ще ви е много по-лесно да се заредите емоционално. Преди да отидете на работа, а децата на училище намерете няколко минути, в които да хапнете нещо, да изпиете кафето си, да обсъдите предстоящите задачи на всеки един. Тази сплотяваща практика ще ви донесе усмивка.

Свързани статии

Изпийте чаша вода

Веднага щом станете от сън, още преди да сте измили зъбите и взели душ – изпийте една чаша топла вода. Това ще задвижи обмяната на веществата, ще прочисти червата от токсини и ще допринесе за регулирането на теглото.

Упражнявайте се

Разтягането и упражненията сутрин са полезни за здравето. Не е необходимо да прекалявате с тях. Достатъчни са 10-15 минути всяка сутрин, за да се заредите с енергия, да събудите мускулите и да задвижите метаболизма си.

Упражненията сутрин преди работа допринасят за бодростта и намаляване болките в тялото, особено за хора с професии, които изискват седенето зад бюро.

Снимки: iStock

Коментирай