Семейство

3 мита за метаболизма

Едни от най-разпространените заблуди за метаболизма

15.08.2016г. / 13 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Стресът в ежедневието ни кара да се храним нездравословно. Много хора седят на бюро през по-голямата част от деня, ядат повече калории, отколкото изразходват и резултатът е наднормено тегло.

Метаболизмът е фино настроен часовник, който се влияе от най-малките промени. Просто – колкото повече калории приемате и колкото по-малко изразходвате, толкова по-гладни сте и нямате достатъчно енергия.

По този начин се влиза в омагьосания кръг на затлъстяването, който след себе си води куп здравословни проблеми.

За да успеете да отслабнете е необходимо да спрете да вярвате на някои митове за метаболизма. Кои са те?

„Тялото може без усилие да гори мазнини и да гради здрава мускулатура“

Всеки активно трениращ бодибилдър ще ви каже, че едновременното изгаряне на мазнини и изграждане на мускули не е никак лесно. Дори напротив – изисква изключителни усилия. За да отслабнете първо трябва да се захванете с упражнения, редуциращи мазнините и активиращи метаболизма, каквито са кардио тренировките, а чак след това да наблегнете на силовите тренировки за градеж на мускула.

„Калориите са нещото, за което трябва да се притеснявате“

Свикнали сме да чуваме, че приемът на калории е от значение и трябва да следим единствено техния брой, за да се предпазим от наддаване на тегло.

Истината е друга. Хормоните са тези, които се отразяват пряко върху това как разграждаме приетата храна. Те играят много важна роля в метаболизма. Ето защо някои слаби хора са слаби, въпреки че ядат големи количества калорична храна. И обратното – пълни хора, непрекъснато ограничаващи се в приема на калории не успяват да редуцират теглото си, въпреки усилията.

Често хората пропадат в омагьосания кръг на следене на броя калории като за тяхна сметка увеличават интензитета на тренировките си. Ефектът от този подход е временен и скоро организмът остава без никаква енергия за извършване на упражнения. Гладът се увеличава, а заедно с него и приемът на храна. Резултатът – йо-йо ефект с още по-голяма сила.

Свързани статии

„Метаболизмът на слабите и пълните хора работи по един и същи начин“

Най-солидното доказателство в противовес на това твърдение е самото тегло на тези хора. Хората с наднормено тегло често имат хормонални, ензимни или други дисбаланси, които пречат на правилното усвояване на хранителните вещества.

Тези дисбаланси правят глада по-труден за овладяване и тези хора често губят мотивацията си в борбата с килограмите.

Снимки: iStock

Коментирай