Семейство

Вредни за здравето грешки, които правим всеки уикенд

И защо не трябва да ги правим

30.06.2016г. / 16 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

През работната седмица свикваме с определен режим на работа и ежедневни навици. Натоварваме се, изморяваме се, правим компромиси със здравето, енергията и издръжливостта си като чакаме с нетърпение уикенда, за да си наваксаме.

Целият този порочен кръговрат ни прави по-болни, по-изморени, по-апатични и с повече излишни килограми. Нивата на стрес се натрупват противно на очакванията за почивка и разтуха през уикенда.

Защо става така? Защото сами си го причиняваме! Правим едни и същи грешки през уикенда отново и отново като затъваме все повече в здравословната и емоционална дупка.

Е, кои са тези грешки?

Пиете прекалено много

Дори малкото прекрачване на границата с алкохола през уикенда може да ви се отрази зле. Това е така, защото през седмицата сте се въздържали, за да не вредите на ритъма си. Организмът е бил в изчакващ режим и изведнъж се насища с алкохол.

Това предизвиква усилена секреция на ензими от черния дроб, което може да предизвика увреждане и по-бързо стареене. Освен това може да възпрепятствате извеждането на токсините от организма, което е жизненоважно да не се случва.

Прекалявате със социалните мрежи

Ако през седмицата не сте имали време за потапяне в социалните мрежи, уикендът е моментът. Да, обаче това влошава здравето ви.

Не само че се лишавате от полезни разходки на открито и слънчево място с приятели, но и вреди на зрението ви. Нивата на стресови хормони също се повишават. Кръвната захар също се покачва, метаболизмът се забавя, с което рискът от диабет нараства.

Отпуснете се и се забавлявайте през уикенда. Използвайте го за различни активности, а не за потапяне във виртуалното пространство.

Спите до обяд

Вярно е, че имате усещането за непрестанно недоспиване и изтощение. Съботата и неделята са дългоочакваният момент, в който да си вземете нужната доза сън.

Според проучванията обаче наваксването със съня няма ползи за организма, дори обратното. Късното ставане през уикенда на фона на ранното такова през работната седмица понижава когнитивните способности на мозъка, влошава паметта и влияе негативно върху производителността.

Важно е през всички дни да се става горе-долу по едно и също време. Часовете за качествен сън не трябва да падат под 8 през цялата седмица.

Снимка: iStock

Наваксвате си с работата

Това е най-стресовото нещо, което можете да причините на организма си. Той има природна нужда от почивка. Независимо, че не сте на работното място фактът, че работите по закъснели задачи сам по себе си предизвиква повишени нива на стрес в организма.

Последиците в дългосрочен план от тази порочна практика са сериозни и са свързани със сърдечносъдови заболявания, туморни изменения, хормонални проблеми, чернодробни и бъбречни хронични заболявания, ранна смърт.

Прекалявате с храната

Спазвали сте някаква диета през работната седмица. Гледали сте да се ограничавате от вредни храни, намалили сте приема на калории – не спирайте да го правите и през уикенда. В противен случай всички усилия отиват напразно.

Не само че организмът ви ще погълне с пълни шепи постъпилата храна и ще ви трупне излишни килограми, но и ще се ускори стареенето, хроничната умора ще нарасне и надбъбречните ви жлези ще започнат да секретират повече хормони на стреса.

В резултат здравето ви ще започне да се влошава с времето, а вие ще се чудите откъде ви е дошло.

Заспивате с грима

Отпускането през уикенда е пълно, включително и гримът не влиза в графа задължения. Ето защо непрекъснато си позволявате да спите с грима от мързел. Спрете да го правите, защото този вреден навик разваля здравето на кожата и насища организма с вещества, които нямат място там.

Резултатът са бръчки и фини линии, пъпки, повишена секреция на себум.

Коментирай