Семейство

Как да бъде детето ви ученолюбиво?

Няколко лесни съвета как да подсилите любовта към ученето

01.07.2016г. / 15 25ч.
Михаела Лазарова
Снимкa: iStock

Снимкa: iStock

Ние възрастните знаем, че ученето е цял живот. Винаги ще има нещо ново, което да научим. Но да обясниш на подрастващите, че това е важна част от тяхното ежедневие, което ще ги направи по-успешни, ще повиши самооценката им и самочувствието им, не е лесно. В следващите редове ще видите няколко съвета за това как децата да бъдат по-ученолюбиви.

Разговаряйте с детето си и го питайте за мнението му

Начинът, по който говорите с детето си, играе огромна роля в неговото поведение и умение да слуша. Дори и ежедневно да работите с него и неговите социални умения, трябва то да се изгражда като пълноценен човек.

А всеки такъв човек има мнение. Когато децата имат своя идея, която да защитават, това ги прави по-мотивирани, вдъхновени и самоуверени. Според сайта „Институт за детско развитие“, е много важно при разговор да използвате името, с което се обръщате към детето и да му говорите с позитивен тон и език.

Първото води до установяване на идентичност, а второто го окуражава, че прави нещата както трябва. Така или иначе в живота лош избор няма, има желание или липса на такова за промяна.

Имайте свои хобита

С появата на деца започвате да отделяте все повече от времето си на тях, отколкото на вас. Забавлението с малчуганите е до един момент, но понякога разбираемо ви се иска да имате и ваши си неща.

Не игнорирайте заниманията и хобитата, които най-вероятно са паднали жертва в стремежа ви да бъдете отдаден на децата си родител. Ако имате ваша страст, детето ще забелязва това и ще се вдъхновява от вас и също ще иска да има нещо свое.

След като сте изградили мнение и самооценка у него, детето ще си реши дали иска да си има свое хоби.

Четете книги

Както всички много добре знаем, децата наследяват всички хубави и лоши черти от родителите си. Според последни проучвания на „Алфа рисърч“ само 17% от българите четат книга всеки ден, а 2/3 четат само един път в годината или по-рядко.

Ваш е изборът дали да бъдете добрия или лошия пример. За да подсилите любовта на децата към четенето, им купувайте специално подбрани книги за тяхната възраст и езиково ниво.

Ако детето ви учи качествен английски, както правят хиляди деца у нас, може да се поинтересувате от достъпни заглавия и на този език. Така те ще започнат да изграждат и умения, на които ни учат класическите литературни произведения.

Покажете му различни видове изкуство и развлечение

Много родители днес са свръхамбициозни спрямо децата си, които са по-натоварени днес, отколкото са били преди 10 години според Дарина Маркова-Петрова, магистър по психология от СУ „Св. Климент Охридски“.

Според нея, децата съзряват по различен начин и с различни темпове и родителите трябва да намерят баланс в интензивността на дейностите. Няма нищо лошо детето да ходи на английски, на математика, на карате, на тенис, на роботика, на катерене и на физика. Но нека да са едно по едно.

Препоръчваме ви да му дадете възможност само да избере на какво иска да ходи. Не правете грешката да го водите и да го записвате на занятия, които не са му интересни само защото не му се отдават и не е пълен отличник.

Защото в крайна сметка шестиците в училище не означават нищо в живота на едно дете, ако то няма основата на личностните умения, които да изгражда, затвърждава и развива чрез научените знания.

Колкото по-рано, толкова по-добре

Всички обичаме децата си и искаме да сме близо до тях и да знаем какво се случва. Но истината е, че детето трябва само да прави избора си занапред. Работата на родителите е да наставляват и да предлагат гледните точки, за да може детето да прави правилния избор.

Според редица психолози някои дейности за децата са трудни само защото не са получили достатъчно уверения и подкрепа от родителите си. Затова ако детето ви иска да учи карате – намерете най-близкия специалист.

Ако иска да знае английски – BRITANICA има достатъчно филиали. Ако иска да рисува – много специалисти по изкуство са готови да споделят знанията си.

Бъдещето е в ръцете на децата ни. Нека да им дадем възможност да го моделират перфектно, без угрозата и предразсъдъците на възрастните. Защото няма нищо по-прекрасно от това едно дете да се развива с любов към ученето.

Снимкa: iStock

Свободно време