Семейство

Как да свалим високо кръвно без лекарства?

Яжте бадеми и пийте сок от боровинка

01.07.2016г. / 15 24ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Високото кръвно налягане е здравословен проблем, който може да ни засегне както в млада възраст, така и да се прояви с напредване на годините. Той не бива да бъде неглижиран. На пациенти страдащи от хипертония се препоръчва да спазват определен хранителен режим, да намалят стреса, да спортуват, но и да приемат определени медикаменти.

Дори и да не страдате от високо кръвно, в някои стресови моменти или при нездравословно хранене, нормалните стойности на кръвното налягане могат да се повишат. Как да си помогнете в тези моменти без лекарства?

Споделяме някои полезни напитки и храни, но ако след тяхната консумация не се почувствате по-добре, незабавно потърсете лекарска помощ.

Зелен чай

Източните народи консумират зелен чай от векове, тъй като той има редица доказани ползи за здравето, една от които е именно регулирането на кръвното налягане. Според японски учени, редовната консумация на зелен чай в продължение на поне три месеца, може да спомогне за поддържането на стабилни нива на кръвното.

Към чая винаги добавяйте и малко канела. Тя има приятен вкус, подобрява метаболизма, но има и положителен ефекти при високи стойности на кръвното и кръвната захар.

Лимони

Лимоните са чудесни цитрусови плодове по много причини. Богати са на калий, който помага за регулиране на телесните течности в организма. Наличието на флавоноиди в лимоните допринася и за подобряване здравето на кръвоносните съдове.

Съставът на лимоновия сок за ефектите върху тялото напомня на някои антихипертензивни медикаменти, които се приемат за регулиране на високото кръвно налягане. Ето защо, ако повишите кръвно инцидентно или за профилактика добавяйте лимон към чая или хапнете няколко парчета от цитрусовия плод.

Арония

В аронията се съдържат вещества, които са в състояние активно да разширяват капилярите и кръвоносните съдове. Ако страдате от високо кръвно може да приемате отвара от арония или ако намерите в някои от супермаркетите сок от растението.

Боровинки

Малките червени плодове са известни с това, че помагат при инфекции на пикочните пътища. Но богатото им съдържание на флавоноиди, спомага за здравината и еластичността на кръвоносните съдове, както и за усвояването на витамин С от организма.

Според специалисти сокът от червена боровинка значително намалява високото кръвно налягане. Сокът се препоръчва и на хора страдащи от сърдечни проблеми.

Сурови бадеми

Суровите бадеми са едни от най-полезните ядки и се препоръчват при високо кръвно. Консумацията им спомага за укрепване стените на кръвоносните съдове и нормализиране на кръвното налягане.

Ядките са нискокалорични, което ги прави подходящи и за диета. Богати са на протеини и мононенаситени мастни киселини. Други ядки, с които може да редувате консумацията на бадеми, са орехите.

Свързани статии

Те също понижават кръвното, подобряват кръвообращението, но са малко по-калорични.

Лют червен пипер

Лютият пипер има редица ползи за здравето. Капсаицинът, който се съдържа в лютите чушки и придава този пикантен вкус има съдоразширяващи свойства и спомага за подобряване притока на кръв. Когато искате по-бързо да регулирате високите нива на кръвното, в чаша вода сложете една чаена лъжичка червен пипер с малко мед и пресен сок от алое вера.

Малко парче натурален шоколад, натурално какао, куркума и кокосова вода също имат благоприятен ефект върху кръвното налягане.

Снимки: istock

Коментирай