Семейство

Страхът – по-полезен, отколкото сме смятали

Защо това е така?

09.11.2016г. / 16 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Страхът е чувство, което всеки човек и животно изпитва в живота си стотици пъти. Това чувство не се харесва на никого. Всички си повтаряме да спрем да се страхуваме, да потиснем лошите мисли, да се отърсим от негативната енергия, която ни обзема в момент на страх.

Всъщност, страхът е истински полезно чувство. Той е водил и ще продължава да води еволюцията на живите организми, в това число и хората. Благодарение на страха сме се научили да оцеляваме, да осмисляме ситуациите, да пазим живота си.

Невероятно е, но страхът всъщност ни ръководи в земния път и има повече полезни въздействия върху нас, отколкото предполагаме. Ето защо страхът е полезен:

Страхът води до физически промени в мозъчната кора

Чувството на страх предизвиква определени промени във функционалността на мозъка. Отделят се специфични вещества, които модифицират функциите му и оставят трайна следа. Така следващия път, когато изпаднем в ситуация, предизвикваща страх, мозъкът действа по различен начин, защото вече се е „научил“ от предходния си опит.

През целия ни живот мозъкът се променя. Невропластичността на този удивителен орган се изменя с течение на живота като непрекъснато се формират нови и нови връзки между невроните. Учените смятат, че страхът допринася изключително за тази полезна промяна в структурата на мозъка, следователно това чувство ни е нужно и полезно.

Страхът кара мозъка да изследва

Страхът кара мозъка ни да изследва ситуацията и да взима бързи решения. Това е силна мотивация, която кара човек да прави неща, които иначе не би предприел. Така нашето подсъзнание ни тласка към нови решения, предизвикателства и преживявания, които могат да се окажат полезни за нас, да ни бъдат ценен опит.

Страхът може да ни накара да се почувстваме добре

Поемането на рискове в живота е момент, в който не само мозъкът работи като на бързи обороти, но и може да донесе удовлетворение.

Страхът провокира негативни промени в тялото и проявления на стресовите хормони – потене, ускорен пулс, притеснение, задух, напрежение в мускулите. Но същите тези хормони предизвикват и възбуда, чувство на удовлетвореност.

Когато сме изправени пред страховете си, мозъкът и тялото произвеждат специфични химически вещества като адреналин, ендорфини, окситоцин, допамин, серотонин. Справяйки се със стресовата ситуация, всички тези вещества водят до приятно чувство и удовлетворение.

Страхът помага да се съсредоточим

Когато сте под напрежение, мозъкът се старае да внесе ред в мислите и действията си, за да се избави от стресовата ситуация възможно най-скоро. Ето защо той мобилизира цялата си концентрация и наличен арсенал в името на тази цел. Така работите по-качествено, по-съсредоточени сте, способни сте да се абстрахирате от излишни дразнители, вършите неща по-бързо, отколкото бихте ги направили без напрежение или страх.

Страхът, включително този дали ще се справите с поставени задачи, е полезен, именно защото мобилизира, фокусира и разчиства съзнанието от излишни мисли.

Снимки: iStock

Коментирай