Семейство

Най-добрите причини да започнете да приготвяте храната си сами

Забравете за готовата и полуготова храна

19.12.2016г. / 14 24ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Отслабването и консумацията на здравословна храна са важни за здравето. Когато си навън обаче невинаги е лесно да се храниш здравословно. Харченето на пари за готова храна и хранене по ресторанти не само влияе негативно на финансите ви, но и на талията и здравето ви. Изборът на диетична храна навън често е труден. Пък и не сме сигурни в качеството на ястията, които ядем.

Вместо да тичате до най-близката кафетерия и да си купувате поничка с кафето за обяд, вижте някои основни и важни причини да започнете да приготвяте храната си сами още днес!

Така ще сте сигурни в свежестта ѝ

Приготвянето на храна от вкъщи винаги дава повече възможност за контрол на свежестта и качеството ѝ. Вие сте избрали предварително продуктите, вие сте ги съхранявали, вие сте ги приготвили по желания от вас начин. Няма по-добър вариант за хранене от този.

Ще можете да избирате изцяло здравословни продукти

Колкото и здравословно да изглежда едно ястие или готов продукт навън, никога не можете да сте напълно сигурни в това. Възможни са различни вредни примеси, подобрители, изкуствени подсладители, прекомерни количества сол.

Когато сами приготвяте храната си ще имате пълен контрол над това какво консумирате и по какъв начин то е приготвено. Готвенето вкъщи дава възможност да подберете какво да съдържа храната ви, в какво количество да е тя и какви калории да носи.

Този метод на хранене допринася за контрол на теглото, приема на мазнини, нивата на холестерола, кръвната захар и инсулина и ви пази от наднормено тегло и сърдечносъдови заболявания.

Ще спестите пари

Готвенето вкъщи и носенето на храна в офиса помага да упражнявате по-голям контрол на финансите си. Така ще спестите пари. Храненето по ресторанти и столови в офиса струва в пъти повече от домашно приготвената храна. Ако досега не сте се замисляли по този въпрос, време е да го направите.

Можете да приготвяте разнообразни ястия от различни кухни

Когато си приготвяте храна от вкъщи можете да изненадвате себе си с различни вкуснотии от цял свят. Не е нужно да търсите скъпи ресторанти в обедната почивка, за да се насладите на италианска, индийска, китайска, японска или гръцка кухня – можете да си я приготвяте сами.

По-малко изкушения

Когато приготвяте сами храната си, независимо дали е за обяд в офиса или за вечеря вкъщи, вие имате контрол над изкушенията, които дебнат отвсякъде. Знаейки, че имате сготвена храна, по-трудно ще се изкушавате да ядете готови, полуготови храни или десерти.

Повече време за близост със семейството

Приготвянето на домашна храна е уютен ритуал, който сплотява и прави домашната обстановка по-приятна. Включвайте близките си хора в този ритуал, не пропускайте вечерята, възлагайте задачи на децата в кухнята. А да приготвяте храната си заедно с партньора си е сплотяващо и полезно за връзката.

Снимки: iStock

Коментирай