Семейство

Занимания за деца по метода на Мария Монтесори

Развиват нови умения в малките

07.03.2017г. / 14 19ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Креватче, слънчева стая, меки дрешки, гардероб... Това е само част от най-необходимото за очакваното бебе, но най-важни си остават любовта и отдадеността на родителите. Няма точни правила, които могат да бъдат следвани при отглеждането и възпитаването на децата, но има добри практики, от които можем да се учим.

Вероятно сте чували за Мария Монтесори и нейната педагогическа система. Тя създава първата къща за деца през далечната 1907 година, а днес има хиляди училища Монтесори, които обучават и развиват децата по нейната система.

Спокойната и приятна атмосфера, търпението на родителите, подходящите занимателни играчки са в основата на нейната философия за отглеждането на малките.

Какви играчки са подходящи за бебчетата от мига на тяхната поява до 15-ия месец?

Подходящи за подаръци на близки, както и за вашето дете са следните идеи:

  • Играчки от всякакъв плат
  • Дрънкалки изработени от естествени материали
  • Въртележки, които привличат вниманието на бебето
  • Парцалени кукли
  • Играчки, които издават звук при натиск, както и музикални кутии
  • Топки
  • Дървени летвички за строителство, кубчета
  • Прости музикални инструменти, като дървена свирка например
  • Играчки за баня
  • Кутии с различни формички за вграждане
  • Книги от плат, картон или други гъвкави материали
  • Фигурки на животни

С напредване на възрастта детето става все по-любопитно към дома, предметите в него. Бързо губи интерес към играчките си, затова е важно да бъдем гъвкави в измислянето на занимания, които хем да са забавни, хем да развиват мисленето на малките.

Такава е играта с кафени зърна. Настанете детето на земята заедно с малка кутия кафени зърна. Веднага ще бъде привлечено от тях, ще мушне ръчичката за да ги пипне и разгледа. Може да му дадете друга празна кутийка или купичка, в която да прехвърля зърната.

Ако не го прекъсвате, детето може дълго време да се занимава с тази игра и дори няма да му хрумне да опита зърната. Разбира се бъдете внимателни и не го изпускайте от поглед. Тази игра може да правите и с боб, леща.

Какво още може да прави вашето бебче?

С всеки изминал месец детето бележи значително развитие. Движенията му стават все по-точни, затвърждава уменията си, овладява нови. В седмия-осмия месец, детето вече владее добре своите пръсти. В осмия-девети месец движенията на ръчичките му са добре координирани. Следващите месеци движенията на пръстчетата стават по-точни, захващат стабилно предмети, а около годинка детето се изправя.

В 15-ия си месец то е овладяло изправената стойка. Детето вече има придобити умения, които прилага. Тогава ще забележите, че то има желание да се включи в домашните ежедневни задължения макар и по свой собствен начин.

Тук е важна вашата роля за това, да го направите част от приготвянето на храната, подсушаването и подреждането на приборите, сгъването на дрехите и т. н. Така се създават добрите навици и те стават ритъм на живот.

Свързани статии

Може да му предоставите предмети подходящи за неговата сила и ръст. Когато чистите дайте му една суха гъба. То ще се радва да участва в тази игра заедно с вас. Участието на децата в ежедневните дейности е възможност за тях да предприемат целенасочени действия с определен смисъл.

„Реалният живот се случва в дома на детето, на което се поверяват домашни задължения, а самото то ги изпълнява съвестно и достойно. Там всяка вещ го приканва да действа, да върши някаква работа която е реална, полезна и лесноизпълнима.Мария Монтесори.

По материали от книгата „60 занимания с моето бебе по системата Монтесори“.

Снимка: istock

Коментирай