Семейство

Честит имен ден на Кирил и Методий!

На 11 май почитаме паметта на просветителите Кирил и Методий

11.05.2022г. / 05 03ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

На 11 май Православната църква чества паметта на свети равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методий. Константин Философ (827 – 869 г.) наречен в монашеството Кирил и неговият по-голям брат Методий произхождат от знатни родители Лъв и Мария, които били солунски славяни.

Тъй като семейството било заможно, Константин учил заедно с децата на византийските царе и боляри в знаменитата Магнаурска школа в Цариград. Завършвайки своето образование, той получил прозвището Философ. Скоро след това започнал работа като патриаршески библиотекар и преподавател по философия.

Неговият по-голям брат Методий (815 – 885 г.) още от ранните си години избрал военно поприще. След като дълги години управлявал славянска област (843 – 851) той почувствал Божието призвание. Отказал се от поста, който заема и постъпил в манастира в планината Олимп. Там се срещнал с брат си Константин. Това бил повратен момент и в живота на двама им. Неразделни, те осъществяват най-великото си дело – създаване на славянската писменост и на християнската просвета. На датата 11 май още от ранното средновековие се е почитала паметта на светите братя.

Православната църква ги почита и като едни от светите Седмочисленици заедно с техните ученици Климент, Наум, Ангеларий, Горазд и Сава. Денят на българската писменост се отбелязва на 24 май.

Днес имен ден празнуват всички, които носят името Кирил, Методи, Методий, Киро, Кирилка.

Честито на имениците!

Коментирай