Семейство

Какво никога да не казвате на бездетна жена?

Щастието има различно понятие за хората

25.05.2017г. / 11 14ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Модерни времена, но старомодни предразсъдъци. Така може да се опише схващането, че бездетните жени трябва да бъдат съжалявани.

Незнайно защо, хората продължават да гледат на жените без деца със снизхождение. Одумването, шушукането, подмятанията могат да са истински опустошителни за една бездетна жена.

„Хайде, времето тече! По-млада няма да станеш! Крайно време е да си намериш някого, с когото да си родите деца. Иначе ще остарееш сама. Това ли искаш?“ са само част от абсурдните неща, които всяка бездетна жена на средна възраст е чувала.

Какво никога не трябва да казвате на една жена без деца?

„Защо не си родила досега?“

Невероятно неудобен и обиден въпрос, който обаче много хора не се свенят да задават. Причините могат да са много. Личният избор да нямаш деца не трябва да бъде обясняван. Понякога може да е болезнено, понякога може да е напълно умишлено. Нямате право да питате това.

„Съжалявам.“

Недейте! Не знаете дали тази жена изобщо иска да има деца. Фактът, че се е родила жена и че може да дава живот на други същества не означава, че задължително трябва да се стреми само към това.

Има толкова други начини, по които една жена може да се чувства и да е пълноценна. Не изразявайте съжаление преди да сте узнали причините тя да няма деца.

„Опита ли инвитро вече?“

Този въпрос може да е полезен, а може да остави по-дълбоки рани. Зависи от ситуацията и от човека, с когото говорите.

Ако зададете този въпрос на жена, която няма партньор, рискувате да засегнете личността ѝ. Просто се отпуснете и не се чувствайте длъжни да задавате каквито и да е въпроси. Водете се от онова, което тя е склонна да ви споделя.

 

„Ако не родиш деца, кой ще се грижи за теб като остарееш?“

Всъщност, никой не може да бъде напълно сигурен, че с раждането на деца ще си осигури техните грижи един ден. Животът е низ от изненади, а раждането на деца не е застрахователна полица за доживотна грижа и компания, за съжаление.

„И какво правиш с цялото това свободно време?“

Има толкова много неща за правене в ежедневието, които напълно обезсмислят този меко казано обиден въпрос.

„Ще промениш мнението си.“

Никога не казвайте на някого какво ще прави в бъдеще. Не прехвърляйте вашите стремежи и желания на него. Ценете неговите избори в живота и не съдете. Гледните точки на хората са различни. Ако проумеете това ще ви е много по-лесно да приемете щастието на другите, различаващо се от вашето.

Снимка: iStock

Коментирай