Семейство

5 въпроса, които да си зададете преди да станете доведен родител

Отговорете на тях, преди да предприемете тази важна стъпка

19.07.2017г. / 12 38ч.
Мария Дуковска
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Решението да станеш част от нечий живот, и то за дълъг, продължителен период от време, е една от най-важните стъпки, които човек прави. А когато свързва съдбата си с друг, който вече има деца от предишен брак или връзка, решението става още по-отговорно. Никак не е лесно изведнъж да влезеш в живота на едно или повече деца, които са изключително чувствителни в подобна ситуация.

В зависимост от обстоятелствата и как са се развили нещата между родителите им, тези мъничета може да са изстрадали много и да са лесно раними. Затова, ако сте се решили на тази важна крачка от житейския ви път, бъдете много сигурни, че знаете какво вършите.

Ще ви помогнем във взимането на решение, като ви представим няколко въпроса, на които някои психолози препоръчват да си отговорим, преди да предприемем такава стъпка.

Ето кои са те:

Мога ли да се справя с провал?

Никой не се ражда научен да бъде родител. Колкото и да се подготвяме за трудностите, които ни очакват, няма как да се справим с всяко едно предизвикателство перфектно. А и от грешките човек се учи, нали? Но преди да станете част от едно семейство и да споделите живота си с деца, които не са ваши, трябва да сте наясно, че ще ви очакват много трудности и сблъсъци. Някои казуси ще решавате успешно, с усмивка и радост, други обаче могат да се окажат истинска катастрофа. А ако сте подготвени предварително, както за успех, така и за провал, мисията ви на родител ще бъде успешна, независимо от резултата.

5 зодии, които са най-добрите родители

Колко стабилна е връзката с партньора ми?

Един от основните въпроси, преди да се решите на тази крачка, е да си отговорите колко здрава е вашата връзка. Дали имате проблеми, които ви карат да се чувствате несигурни в бъдещето ви и ако има такива, обсъдете ги навреме. Уверете се, че този човек е стабилен и може да разчитате на него в трудните моменти. Защото такива ще има, неизбежно е. Но ако сте сигурни в любовта и подкрепата му, ако споделяте едни ценности, ще минавате през трудностите по-леко.

Необичайни знаци, че детето ви е надарено

Какво ме кара да ревнувам?

Когато обвързвате съдбата си с чужди животи, трябва да сте наясно какво е в състояние да ви разгневи лесно или да ви накара да ревнувате. Защо това е ключово? Защото вие ще станете доведен родител на едно или повече деца, но е много вероятно да имате общо дете с партньора ви и тогава уравнението се променя рязко. За да сте подготвени за такава промяна е важно да осъзнаете какво може да ви накара да реагирате негативно и дори да направите разлика между децата. Подгответе се за тези неща и започнете да работите върху тях още сега.

Как се отнасят с децата си родителите по света?

Имам ли живот извън майчинството?

Социалният живот е от голямо значение за всеки нормален човек. А когато сте родител с множество отговорности и задачи, забавленията и личният ви живот остават много назад. Затова, преди да вземете това решение, преценете доколко може да ограничите собствените си интереси и да редуцирате срещите с приятели, забавленията, посещенията на кино, театър, концерти и т. н.. Разбира се, че тази промяна няма да трае вечно, но в първите години семейните ви ангажименти ще бъдат основното ви задължение, с което ще се съобразявате.

Знаци, че вашата майка е най-добрата ви приятелка

Готова ли съм да чуя негативни коментари и да понеса критика?

Ако не сте готова, по-добре не го правете. На никой човек не му е лесно да получава негативни коментари и реакции, но в подобна ситуация бъдете сигурни, че това ще ви се случи. Когато чуете нещо обидно или гневно от страна на вашето дете, реакцията е коренно различна от тази, когато сте доведен родител. Ще ви се наложи да преглъщате много и ще има моменти, в които няма да сте сигурни коя е правилната реакция. Но ако сте подготвени отсега за тези ситуации и обмислите план за действие, ще ви бъде по-леко, няма съмнение.

Детско поведение, което не трябва да игнорирате

Коментирай