Семейство

10 неща, които баба и дядо не бива да правят с внуците

Колкото и да им се иска

25.08.2017г. / 12 03ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Баба и дядо са едни от най-важните фигури в живота на детето ви. Връзката с тях е от огромно значение за развитието на детето и им помага да израснат пълноценни хора. Но в стремежа си да са най-добрите баба и дядо и да компенсират всичко онова, което не са успели да дадат на своите деца, те правят много грешки в отношенията с внуците си. Вижте някои от тях и помислете дали ги правите вие или пък вашите родители.

Игнорират етикета в социалните мрежи

Не можем да се сърдим на възрастните си родители, които не са толкова „на ти“ с технологиите и социалните мрежи. Но можем да изискваме от тях, когато ги използват, за да публикуват снимки на децата ни, да се съобразяват с някои правила. Да не публикуват снимки, без съгласието на родителите и дори на самото дете, защото биха могли да са неподходящи.

8 неща, с които децата ще ви запомнят

Купуват скъпи подаръци, без да попитат родителите

Колкото и голямо да е желанието им да доставят радост на любимото си внуче, трябва да се съобразят първо с родителското мнение по въпроса и никога да не ги прескачат като инстанция.

Предлагат имена за бебето

Изборът на име е изключително личен и интимен момент за двама бъдещи родители. Само тяхно трябва да бъде решението за това как ще се казва собственото им дете и никой не бива да се намесва в този процес. Ако са решили да уважат някой от своите близки, кръщавайки детето на него, решението трябва да бъде изцяло тяхно.

Думи, които родителите никога не бива да казват пред децата

Не информират родителите, когато се грижат за внуците си

Често срещана грешка, която правят много баби и дядовци е, че не дават подробна информация на родителите какво правят децата, докато са им на гости. Да, повечето от тях сигурно го правят с мотива да не досаждат или притесняват родителите, но не е редно. Не ги дръжте в неведение как се държи детето им, това е от огромно значение за родителите.

Имат фаворити

Неизбежно е някое от внучетата да е по-мило на една от бабите или дядовците. Особено ако е кръстено на някой от тях. Но това никога не бива да проличава пред останалите внуци, защото ще ги нарани неизлечимо.

8 мъдри съвета на една баба към внучката й

Издават тийнейджърските бели на родителите

Когато си разказваме неудобни семейни истории и сме само възрастни, в това няма лошо. Но да стават достояние подвизите на мама и татко от тийнейджърските години не е никак добър пример за децата. Запазете милите семейни спомени от този период за времето, в което децата ще са по-големи и зрели да ги научат.

Игнорират указанията на родителите относно храна и напитки

Бабите и дядовците имат огромното желание да глезят и угаждат на внуците за всичко. Добре, но без да престъпват категорични забрани или наложени режими от страна на родителите. Ако родителят е забранил детето да консумира храни с много сол или захар, газирани напитки и прочее нездравословни продукти, никой не бива да отменя това. Дори и вездесъщите баби.

Говорят клюки за членове на фамилията

Макар мъжете да отричат, че обичат да клюкарстват, неволно го правят и те. Случва се на представители и на двата пола да злословят срещу членове на семейството, които не са им толкова любими. А не бива да се допуска, защото това може да навреди на децата и дори силно да ги травматизира.

Съветите на баба и дядо за щастлив брак

Водят внуците при техния фризьор

Новата прическа е нещо, което трябва да се реши от детето и родителите, не от баба и дядо. Много често те обаче предприемат подобни действия, когато внучето им е на гости и така си навличат гнева на родителите. А много по-просто би било да оставят подобни решения и действия на самите родители.

Сравняват ги с другите си внуци

Огромна грешка, присъща както на родители, така и на баби и дядовци да сравняват едно дете с друго. Това обижда изключително много децата, вменява им комплекси за непълноценност. Избягвайте подобни сравнения, дори и да са с положителен знак (Пример: „Ти си много по-послушен/на от Жорко“), защото така ще навредите на взаимния авторитет на децата.

Снимка: iStock

Коментирай
Свободно време