Семейство

8 неща, на които всъщност учите децата, когато ги наказвате с бой

Тежки уроци, които белязват детето за цял живот

28.08.2017г. / 12 19ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Има родители, които вярват, че боят възпитава по-добре от думите и личния пример. Че физическото насилие е единственият начин да възпитат детето, без да осъзнават, че боят само временно коригира поведението, но за сметка на това, създава нелечими комплекси за цял живот.

Ако и вие ползвате този метод на възпитание, добре е да знаете, че според психолозите нанасяте много повече вреди, отколкото си представяте. Запознайте се с 8 неща, които детето научава от поредната порция физически наказания. Неща, които едва ли искате то да научи точно от вас.

Каква майка сте според зодията?

По-силният решава какво е правилно

Когато използвате физическа форма на наказание при възпитанието на детето, вие всъщност му показвате, че който е по-силен, той решава какво е правилно и какво не. Това значи ли, че вашето дете ще прави същото, когато порасне и стане по-силно от вас? Ще решава всеки проблем с юмруци или ще има усещането, че е безгрешно, само защото е по-силно в дадена ситуация.

7 мъдри съвета за възпитаване на самоуверени деца

Насилието решава проблеми

Може би едно от най-опасните послания, които изпращате на детето чрез посягането е, че насилието решава житейските проблеми. Все едно казвате на детето: „Ако не харесвам това, което правиш, ще те ударя.“.

10 признака, че се справяте добре като родител

Нещо е сбъркано в тях

Когато децата биват удряни от същия този човек, който се предполага, че трябва да ги защитава, те попадат в парадоксална ситуация. Тя поражда следния въпрос в тях: „Какво не е наред с мен?“. Самочувствието на едно дете е от огромно значение за развитието му като възрастен и пълноценен човек. Ако израсне с комплекса, че нещо не му е наред, не очаквайте да има успех в живота.

8 неща, с които децата ще ви запомнят

Те не могат да ви вярват

Помните ли вашето детство? Помните ли да са ви удряли родителите ви? И ако това се е случило, нима сте си мислили в онзи момент: „О, толкова съм благодарен/на, че родителите ми ме обичат толкова много, за да ме бият!“. Абсурд, нали? Най-вероятно сте си мислили „Мразя те, мразя те, мразя те!“. Разбира се, тази мисъл едва ли е била в съзнанието ви задълго, но все пак ви е белязала със страх и недоверие към вашите родители. Чувство, за което няма лек, независимо от възрастта.

Разлики между обикновения и мъдрия родител

Уплашени са толкова, че това изключва част от мозъка им

Според проучване на д-р Брус Липтън е биологически невъзможно да се учим и да развиваме мисълта си, ако сме в състояние на страх. Физическото насилие над децата е способно да понижи успеха на детето в училище и така да стане повод за още повече наказания у дома. А това се превръща в опасен омагьосан кръг, от който се излиза трудно.

10-те заповеди за родители на Януш Корчак

По-добре е да лъжат и манипулират с цел избягване на боя

След няколко такива наказания детето лесно се научава да заобикаля истината и реалните факти, които могат да разгневят родителя и започва да лъже, да манипулира, само и само да избегне боя.

5 златни правила при възпитанието

По-големите хора трябва да бият по-малките

Посланието, което изпращате, удряйки детето е, че всъщност по-възрастните и големи хора имат право да удрят малките. Това е изключително объркващо за децата, когато ги възпитавате да не удрят други хора.

 

Губят уважението към вас

Много родители изпадат в опасната заблуда, че биейки детето, изграждат авторитет в него. Напротив, насилието унижава детето и потиска в него позитивните емоции, свързани със семейството му и в частност, с родителя, който му посяга. Наместо уважение, получавате страх и озлобление. Не го допускайте във вашите взаимоотношения.

Коментирай