Семейство

Как децата ни да бъдат щастливи в училище?

Игрите извън училище са показател за тяхното щастие

01.09.2017г. / 07 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Едно от най-важните неща за един родител е децата му да растат щастливи. Училището е голяма промяна, както за малките, така и за възрастните. Но заслепени от амбиции за голямо бъдеще, понякога забравяме да си зададем въпроса „Как децата ни да бъдат щастливи в училище“?

Споделяме няколко насоки за този дълъг процес и не забравяйте, че забавленията между училището и дома, вашата мотивация, са ключови за щастието на децата. 

Изучаване на чужд език

Много родители избират да запишат децата си на езикови курсове преди началното училище. Има редица школи, които предоставят обучение чрез забавление, удобство при комуникация с малките, индивидуален подход.

Разбира се, пълната социална интеграция не се постига бързо, но подобни занимания за деца са една добра възможност те да свикнат с учебен процес, да общуват с възрастен, който не е от семейството, в случая учител, както и да комуникират със свои връстници. 

10 тайни на родителите, отгледали щастливи деца

Продължавайте бавно

Ентусиазмът на възрастните относно интеграцията на децата може да бъде проява на нетърпеливост. Не забравяйте да позволите на детето да се интегрира постепенно. Не очаквайте то веднага да се научи да създава нови приятелства в училище, особено ако сте решили да смените учебното заведение. 

Комуникирайте и не подминавайте малките неща

Децата често не споделят какво са правили през деня. Те живеят в настоящето. В момента, когато ги вземете от училище или занималня, техните умове са съсредоточени в последните минути. Тогава те мислят за напускането на общността училище и започват да се фокусират върху вас. Това, което са направили сутринта, е отдавна за тях.

Важно е да попитате какъв ден са имали, но не очаквайте изчерпателен отговор. Подробностите обаче могат да бъдат емоционално важни, така че, ако споменават дори малки подробности за училището, може да научите повече за тях от възрастен, който е бил там по това време.

Фрази, които децата не бива да чуват

Игрите извън училище

Играенето извън училище дава на родителите много информация за чувствата на детето и нивото на социална зрялост. Стилът на игра вкъщи често няма никаква връзка с това как децата играят в училище. Очакванията, пространството, планирането и груповата динамика са напълно различни във всяка среда.

Хубаво е да се сближите с деца от класа на детето ви, с техните родители, да изградите общност около училището. Игрите са показател за това дали вашето дете е щастливо в училище или не. 

Слушайте внимателно за това, какво радва детето ви в училище

Няма как да знаете за всеки интерес или талант на вашите деца, но бихте могли да поддържате добра комуникация с техните учители. За да улесните комуникацията, дайте знак на възпитателите, че се интересувате от емоциите на детето, от това в кои области има силни представяния, какво го кара да се смее, докато е в училище. 

Когато хванете тази нишка, ще може да окажете вашата подкрепа по един или друг начин, за да продължат децата ви да се чувстват добре в училище. 

Свързани статии

Намиране на училищна култура и атмосфера, които отговарят на темперамента и интересите на детето ви

Изборът на учебно заведение е важен, без значение дали детето тръгва в първи клас или му предстои да избере подходяща гимназия след 5-и, 7-и клас. Щастието включва чувство за принадлежност и идентификация.

С други думи, децата се чувстват комфортно, когато родителите и учителите споделят ценности им. Ето защо е важно да потърсите среда, в която децата ще се чувстват добре и ще могат да развиват себе си по най-добрия начин. 

Снимка: pixabay

Коментирай
Свободно време