Семейство

Популярни лъжи, с които родителите заблуждават децата си

В името на възпитанието и доброто здраве

11.09.2017г. / 14 36ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Родителите правят забележки на децата си, за да ги предпазят, да ги научат на някои уроци в живота, да запазят здравето им, да ги възпитат. Някои популярни родителски реплики, които вероятно всички сме чували, се оказват лъжа. 

Кои са те?

1. „Ушите ти стават червени, значи лъжеш!“

С тази реплика много родители карат детето да си признае, когато не му вярват. Истината е, че няма медицинско доказателство, което да потвърждава това твърдение. Кръвоносните съдове в ушите регулират температурата в тялото и ушите са почервенели, то е защото тялото е прегряло. 

2. „Ако гледаш телевизия отблизо, ще си развалиш очите“

Най-сериозният фактор си остава наследствеността. Много по-вероятно е детето да развие проблеми с очите, ако родителите, бабите и дядовците му имат такива. Проучванията показват, че гледането на телевизия не влияе до такава степен, каквато родителите представят пред децата в стремежа си да ги предпазят. 

Най-големите лъжи, с които се самозалъгваме

3. „Ще се разболееш от нещо, ако стоиш близо до микровълновата“

Модерните микровълнови са напълно безопасни. Направени са така, че да не облъчват дори в пуснато състояние, даже ако седите в близост до тях. 

4. „Акнето ти ще се влоши, ако ядеш шоколад“

Няма доказателства в подкрепа на това твърдение. Акнето е възпалително заболяване на кожата, най-често бактериално. Все още е спорно какво точно го предизвиква, защото е твърде индивидуално. Може да се дължи на хормонални проблеми, повишени нива на тестостерон в кръвта, лоша хигиена, бактерии и други. 

5. „Ако си глътнеш дъвката, тя ще остане в стомаха 7 години“

Родителите плашат децата си с тази лъжа, но в детските глави тя често се превръща в истина. Някои възрастни не се замислят за истинността на това твърдение, което са възприели като чиста монета някога и я предават на своите деца. Така лъжата се предава ли, предава. Всъщност дъвката не е по-различна от останалата храна, която се задържа няколко часа в стомаха. Тя ще бъде изхвърлена от организма с тази разлика, че няма да бъде обработена. 

Знаете ли, че... хората от различните раси лъжат по различен начин?

Свързани статии

6. „Ако пипаш жаба, ще ти излязат брадавици“

Брадавиците се причиняват от човешки папиломен вирус. Ето защо жабите нямат нищо общо с него. 

7. „Ако си подстригваш косата по-често, ще расте по-бързо“

Няма абсолютно никакво значение колко често ще подстригвате косата си. Истината е, че нейният растеж зависи от генетични фактори, възраст, хормонален баланс. 

8. „Ако правиш физиономия и някой те стресне, ще си останеш така“

Като деца сме чували тази лъжа най-вече когато сме си събирали очите. Тъй като родителите, бабите и дядовците се опасяват от този детски навик повтарят този мит. В него няма капка истина. 

9. „Ако играеш видеоигри дълго, ще развалиш телевизора“

Днешните деца надали биха се вързали на тази лъжа, но незнайно защо родителите, най-вече бабите и дядовците, не спират да я повтарят. 

Коментирай
Свободно време