Семейство

Опасности за детското здраве, които всеки родител трябва да знае

Погрешно схващани като полезни в отглеждането

17.09.2017г. / 07 06ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Детството е прекрасен период от живота на децата. Родителите се радват на растящите си деца и правят всичко възможно да улеснят порастването и да го направят възможно най-здравословно.

Понякога обаче е лесно да се допуснат грешки. Някои популярни родителски похвати често се оказват погрешни.

Кои са нещата, които причиняват повече вреда на децата, отколкото да им помагат в развитието?

Проходилки

Може да изглеждат удобни и полезни за безопасното прохождане на детето, но проходилките са по-опасни, отколкото полезни.

3-те най-чести грешки на разведените родители

Доказано е, че те причиняват неравномерно укрепване на мускулите, гръбначни изкривявания и деформации на краката. Натоварването върху гърба причинява болки още в детска възраст. Двигателните умения се отлагат във времето, а това е пагубно за развитието на детето. Инстинктите за самосъхранение също не се развиват особено добре.

Пастьоризирани сокове и пресни млека

Пастьоризираните сокове са с ниско съдържание на витамини, необходими за здравето и порастването на детето. В тях има добавени захари, които причиняват затлъстяване в ранна възраст, както и проблеми със зъбите.

Обезмаслените млека пък са бедни на калций и желязо. Тези минерали са важни за развитието на децата.

Ярки играчки

Може да ви се струва, че ярките играчки помагат за концентрацията на децата и развиват въображението, но това не е така. Изследвания показват, че неестествените цветове, електронни звуци и прекалено многото детайли в играчките оказват лошо влияние върху развитието на творческото мислене. Освен това упражняват негативен ефект върху формирането на личността. Могат да доведат до агресивно поведение и дори депресия в тийнейджърска възраст.

Свързани статии

Прекалено топли дрехи

Колкото по-малки са бебетата, толкова по-неразвита е терморегулацията им. Ето защо те са изложени на сериозен риск от прегряване или измръзване. Основна задача на родителите е да умеят да преценяват с какви дрехи да облекат бебето. Често обаче възникват грешки в стремежа да сте полезни на бебето.

6 неща за майчинството, които никой не ви е казвал

Прекалено топлите дрехи не позволяват на тялото на бебето да активизира естествените механизми на организма си, имащи за задача да се справят с промените в атмосферните условия и температурни колебания. Това оказва вреда и върху формирането на имунните защити в бъдеще.

Облеклото трябва да е направено от естествени и дишащи материи.

Електроника и пособия

Детето ще се запознае с електрониката по-нататък в живота си. Това е неизбежно в нашето съвремие. Затова не бързайте да му давате да си играе с телефони, таблети и лаптопи от ранна детска възраст. Тяхната синя светлина, излъчваща се от светодиодите е вредна за ретината, която все още не е укрепнала.

Това може да предизвика различни дегенерации в бъдеще. Възможни са и сензорни смущения и недобре развит фронтален лоб на мозъка, който е свързан с комуникацията, вземането на решения, формиране на личността, речта и други.

Коментирай