Семейство

Мъжете ще могат да раждат още от утре

Американски учен твърди, че с трансплантация на матка и мъжете ще могат да раждат чрез секцио

06.11.2017г. / 14 43ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Съвсем скоро и мъжете ще могат да дават живот чрез присадена утроба, и това не е научнофантастичен сценарий, а научно твърдение.

Ричард Полсън, президент на Американското дружество по репродуктивна медицина твърди, че още от утре могат да започнат трансплантации на матка при мъжете и те ще са способни да раждат. Единствено няма да могат да раждат по естествен път, а чрез секцио, но пак, новината е революционна.

Вече 8 деца са родени от жени с трансплантирана матка и това е доказателство, че и на мъжете може да се направи тази операция, смята Полсън. Според него това е възможно, тъй като кръвоносните съдове при мъжете и жените са еднакви.

На среща в Сан Антонио, Тексас, Полсън споделя: „Има много място (в мъжкото тяло), където може да се сложи утроба.“

Според него съвсем скоро тези трансплантации ще могат да се прилагат на транссексуални жени и те да станат майки.

Някои от особеностите на тази бременност ще бъде придружаващата я хормонална терапия, според Полсън, която ще трябва да се прави през 9-те месеца, както и цезаровото сечение, с което ще се роди бебето. Но освен тези затруднения, според учения, няма много други обстоятелства, които да попречат на невъзможното доскоро да стане реалност. Предстоят ни интересни времена.

Коментирай