Семейство

Грешки, които много снахи правят със свекървите си

Как да бъдете дипломатична снаха

19.11.2017г. / 06 55ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

След като се омъжат, повечето жени изпитват силен първоначален порив да се докажат като съвършените снахи. Идеални хора няма, бъдете наясно с това.

Желанието да се представите като перфектна съпруга пред новото си семейство по съпружеска линия надали би било посрещнато позитивно. В повечето случаи се тълкува като натягане и излишна надпревара.

Чести грешки, които свекървите допускат

Така възникват проблемите и неразбирателствата. Винаги ще има за какво да се сдърпате със свекървата си. В даден момент съпругът ви ще се озове между чука и наковалнята. Да вземе нечия страна е не просто трудно, а ужасно нередно. Все пак вие и майка му сте най-близките жени в живота му.

За да избегнете тези и още куп неприятни ситуации със свекървата си, като снаха трябва да се предпазвате от допускането на следните грешки:

1. Да сте прекалено чувствителна.

Не се засягайте при всяко хапливо подмятане от страна на свекървата. Някои жени трудно приемат избраниците на синовете си и това е напълно нормално. Ако се засягате дълбоко от всяка дума и скачате веднага в своя защита, няма да се спогодите.

2. Виждате различията си като недостатъци.

Различните хора от различни семейства с различни традиции нормално имат и различни виждания по въпросите в живота. Няма грешни и верни схващания, има различни гледни точки. Научете се да уважавате разбиранията на новото си семейство и очаквайте същото от тях.

3. Да се карате с родителите на съпруга си, докато са у вас.

Поканили сте семейството на мъжа си вкъщи, а се заяждате с тях. Това е ужасен навик, който ще ви държи напрегнати и на ръба през цялото време, още повече съпруга ви. Същото важи и когато сте у тях. Не е добре да нападате на чужда територия.

4. От самото начало очаквате лоши отношения със свекърва си.

Само защото сме свикнали да слушаме непрекъснати легенди за злите свекърви и отмъстителните снахи не означава, че и вашите отношения с родителите на съпруга ви ще са същите. Всичко зависи от нагласата, подхода ви, отношението, което демонстрирате. Разбира се, процесът е двустранен.

Как да спечелите вечната битка със свекървата

5. Оплаквате се на своите родители от неговите.

Разбираемо е да ви се иска да изпуснете малко пара и да споделите разни разочарования с най-близките си хора. Само че да се оплаквате срещу свекърва си и свекър си е рисковано, защото вече сте едно цяло семейство по закон. Така настройвате вашето родно семейство. Получава се нещо като „нашите срещу вашите“. Тази игра крие много опасности.

6. Оплаквате се пред децата си от родителите на съпруга ви.

Не забравяйте, че те са техни баба и дядо. Децата нямат вина за вашите неразбирателства. Не отнемайте правото им да обичат баба си и дядо си като всички останали деца. Още по-малко се опитвайте да ги привличате на своя страна.

7. Възпрепятствате връзката на съпруга си с родителите му.

Много често съпругите правят тази грешка. Опитвайки се да спечелят изцяло съпруга си на своя страна, те го откъсват от родното му семейство. Дори да смятате, че само така ще предпазите своето семейство от интригите на свекърва си, грешите. Онова, което се случва в повечето случаи е съпрузите да натрупат гняв към съпругите си.

Бъдете умерени в отношенията си с новото си семейство, защото ако не се стараете да се приемете взаимно, животът ви ще се превърне в ад и безкрайна война.

Коментирай