Семейство

Как да изградите силна и здрава връзка с родителите си

Когато вече сте възрастен човек

20.12.2017г. / 12 21ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Дори когато вече сме пораснали, трудно можем да се измъкнем от връзката родител-дете, с която сме свикнали, а и с която най-вече са свикнали нашите родители.

Динамиката на живота за нас върви бързо и енергично, но за нашите родители ние си оставаме деца.

Защо е важно децата да виждат любовта на родителите си?

От погрешното поведение на двете страни често възникват спорове и пререкания. Много деца (макар и пораснали) влошават отношенията си с родителите, защото не разбират как да изградят връзката си с тях като вече пораснали личности.

Как да изградите връзка с родителите си, когато вече сте пораснали възрастни?

Помнете, че те може и да грешат

Когато сме малки ни се струва, че родителите ни знаят всичко. Те са нашите герои, винаги са до нас, винаги знаят как да обяснят света около нас.

Когато обаче пораснем започваме да виждаме грешките на родителите си. Осъзнаваме, че и те са хора, които не знаят всичко и допускат грешки. За да изградите добра връзка с родителите си не им натяквайте техните недостатъци, а ги приемете. Ще избегнете излишни конфликти, защото така ще приемате техните критики по-хладнокръвно.

Защитавайте позицията си

Когато пораснете не трябва да позволявате на родителите си да ви стъпват на раменете. Отстоявайте позициите си. Заявете характера си. Научете се да им се противопоставяте умерено, без да изпадате в конфликт. Това изгражда личността, а и връзката помежду ви.

Уроци за живота от една майка към нейния син

Свързани статии

Ограничете контактите си, ако се налага

Родителите могат да допуснат грешката да задушават порасналите си деца с наставления, ежедневни обаждания, критики, напътствия. Те не го правят заради лоши намерения, разбира се, но не съзнават, че това поведение може да е пагубно за децата.

За да се справите с подобни ситуации и да запазите добрите си отношения приемете, че някои родители са несигурни, нарцистични, лесно избухващи, контролиращи или пък незрели. Вземете своята глътка въздух, ако имате нужда от това.

Приемайте техните ограничения

Не се противопоставяйте агресивно и директно на всяка забрана от страна на родителите ви, въпреки че сте пораснали. Не бързайте с изречението: „Голям/а съм вече, не ми казвай какво да правя!“ Приемете, че го правят за ваше добро. Вместо да се дърпате, приемете ограниченията им и помислете сериозно над това дали изборът ви е правилен.

Опитайте се да устоите на отбранителното поведение

Родителите винаги ще ви критикуват. За да изградите сериозна връзка с тях, опитайте да се държите като възрастни. Спрете да заемате отбранителна позиция като дете.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Анелия ( преди 8 месеца )
това като мен ас също имам проблеми със семейстовото и тезнам какво да правя вече свики ден имаме пробле в къщо но защо така незнам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар