Семейство

4 етапа за възпитание на децата според тибетците

Правила за родители

11.07.2019г. / 16 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Почти всеки родител се стреми да даде най-доброто от себе си във възпитанието на децата. Търсенето на отговори, наблюдаването, коригирането и на собствените грешки е част от домашното за родителите.

Няма как да бъдем идеалният модел, но можем да се учим от мъдростта на някои народи. Тибетците възпитават по коренно различен начин своите деца. Те смятат, че ако нещо във възпитанието им се пропусне, децата израстват несигурни, плахи, без особен интерес към живота, с редица зависимости.

Кои са 4-те етапа на възпитание според тях и какво е важно за всеки?

Първият период продължава до 5-годишна възраст – отнасяйте се с детето като с крал

Тибетците вярват, че през първите години от живота си с детето трябва да се отнасяме като с крал. Трябва обаче да бъде ясна линията между подчинение и разбиране. Нищо не трябва да бъде забранено, а разсейването трябва да бъде инструмент, използван от всички родители.

През първите години се оформят дейност, любопитство и интерес към живота. Родителят не трябва да забравя, че детето все още не е в състояние да изгради дълги логически вериги и за всякакви допуснати грешки, наказанието ще се възприема като потискане.

10 безкомпромисни правила, ако имате тийнейджър у дома

Вторият период е от 5 до 10-годишна възраст – отнасяйте се с детето като с роб

Това е времето, в което задачите, които биват давани на детето, трябва да се следят дали се изпълняват от него. За неуспешното изпълнение на задачите наказанията могат да бъдат придружени от обяснения и съвети, но физическото наказание трябва да се избягва на всяка цена.

Това е времето, когато интелектът се развива активно. Също така детето трябва да се научи да предвижда реакциите на хората към действията му, да предизвиква позитивно отношение към себе си и да избягва негативните прояви. Вниманието трябва да се фокусира върху овластяването на детето с любов към знанието.

Какво показва часът на раждане за вашето дете?

Трети период от 10 до 15-годишна възраст – отнасяйте се с детето като с равен

Това е период, в който родителите трябва да насърчат независимостта на детето, да му дават постоянно съвети. Фокусът ви трябва да премине в това да чувате желанията на децата ви, техните въпроси, които няма да са малко. През този важен етап се развива независимостта на мисълта.

>> 17 признака, че детето ви може да е гений <<

Последният период започва от 15-годишна възраст – отнасяйте се с детето с уважение

Уважението е последният, но не по важност основен урок за вашето дете. Вече е късно за здравия разум, преподаване на ценности и е време да пожънете плодовете на вашия труд.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
здрави и щастливи де ( преди 1 година )
Моите деца ще бъдат обучени, че Дядо Мраз е комунистически празник...Религията е за манипулация на масите и сексът е здраве и удоволствие, а не грях както ни учат по църквите..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
.... ( преди 6 години )
a granio obi4a da se otnasia s 4ujdoto dete v poslednia etap- po vreme na rabota kato s rob , za da izpolzva da mu vzema zaplatata......mnogo populiaren princip u nas ot dosta vreme nasam
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Притчи, мъдрости, цитати