Семейство

Цветя за първия учебен ден

04.09.2007г. / 10 21ч.
Вергиния Генова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Традицията повелява за първия учебен ден всеки да приготви цветя за своята учителка.

Всъщност родителите са тези, които купуват и приготвят цветята. Някои минават на път за училище покрай будката за цветя, други купуват букети от предишния ден и се изнервят, че розата вече е клюмнала, герберът е счупен, както се казва – всеки се спасява както може – а цветарите си знаят, че това е един от дните в годината, в които има реален шанс да ударят джакпота.

Но какво, ако родителите не разполагат с толкова много пари за всички необходими приготовления, а започва и така познатата на българите надпревара – кой ще занесе най-впечатляващ букет. Чудя се дали наистина вярват, че в тази суматоха учителките могат да запомнят кое букетче от кого е – освен ако не е нещо наистина фрапантно – като например малко момиченце, което едвам крепи огромен бутиков букет или още по-фрапиращо – влачи го по пода.

А всъщност може да се спретне едно семпло букетче, което детето да може да носи в ръка и да се постави правилният акцент – а той е, че още от първия ден детето трябва да има уважение и респект към учителката. Затова то трябва да бъде подготвяно с разговори, доста преди първия учебен ден, да бъде позитивно настроено, че учителката му ще е добра с него и ще го научи на много неща.

А ако искате да остане нещо за спомен на учителката и наред с това да ви излезе по-евтино – защо не купите малка саксия с цвете, според възможностите ви, няколко седмици или дни по-рано, преди да е започнала предстартовата треска. Може дори да го поливате заедно с детето, разговаряйки за новите неща, които му предстоят, как трябва да се държи в училище, какво да очаква, какво от детската градина не се прави в училище и т. н.

Коментирай
Свободно време