Семейство

Мамо, боли ме коремчето

02.11.2007г. / 09 07ч.
Вергиния Генова
Мамо, боли ме коремчето

Сутрин е. Вече сме приготвили чантата за училище, дрешките са изгладени, сандвичът е готов и когато събуждаме нашия любим ученик за училище е възможно той още с отварянето на очите си да ни сервира новата порция стрес, с невинното: Мамо, боли ме коремчето.

Коремните болки притесняват както децата, така и техните родители и определено объркват ежедневието ни.

Причините, които могат да ги породят са многобройни и затова ние оставяме всички останали ангажименти за деня, че дори и за седмицата и хукваме от лекар на лекар в изясняване на причината. Коремните болки могат да са причинени от нарушената работа на някой от органите в коремната кухина, но понякога може да са породени от болка вън от нея.
И ако всеки понеделник се повтарят болки около пъпчето на детето, твърде възможно е това да са така наречените функционални болки, несвързани с увреждане на вътрешните органи. Този тип болки се дължат преди всичко на психологични първопричини.
Проявяват се най-често при свръхчувствителни и нервни деца.
Обикновено се проявяват именно в ученическа възраст и са свързани с неприятни емоции и преживявания. Ако детето не се чувства добре в училище, страхува се от учителката, постоянно е в конфликт с някой от съучениците си, нищо чудно ходенето на училище да е свързано с болки в коремчето. Понякога болките се появяват и ако има конфликти в семейството, неразбирателство с родителите, загуба на близък, развод и т. н.
Може да са свързани с принудително хранене и нежеланието на детето да се заеме с неприятно задължение, да речем, ако го карате да свири на цигулка, а то няма никакво желание за това.

Децата с лабилна нервна система, които са прекарали някакъв вид заболяване, след това са склонни да анализират всяка промяна в организма си и да се страхуват да не се разболеят отново, така че при най-малката промяна да казват, че ги боли корема и се нуждаят от почивка.

Затова, ако сме обходили всички доктори и сме изключили възможността от възпаление на апандисита, заклещена херния, преплитане на червата, както и началната фаза на скарлатина, грип, пневмония и всички останали болести, можем да помислим и да се консултираме с докторите, дали пък не става въпрос наистина за типичните ученически понеделнишки болки. Този тип болки са познати на лекарите и всъщност не става дума за симулация от страна на детето, а за истинска болка. Тя най-често се появява около пъпа и има присвиващ характер. Понякога болката е постепенна, понякога рязка и нетърпима. Обикновено лекарите смятат, че продължава от 5 до 60 минути, детето дори понякога трябва да остане в леглото, но след това болката бързо преминава.

Повторяемостта на болките може да бъде от 6-10 пъти дневно, до един път на ден, един път в седмицата и по-рядко. Зачестяват, когато детето е напрегнато, има много за учене, престоят сложни класни и контролни и тази болка е първия предвестник на стреса.

Този тип болка може да продължи година, две или повече. В този случай родителите могат да помогнат доста на лекарите, като наблюдават внимателно поведението на детето си и се стремят да му осигурят максимално спокойствие и комфорт. Ако ви се струва, че пренатоварват детето със задължения в училище, добре е да поговорите с учителите на родителската среща, така че децата да не са стресирани там и да ходят с желание на училище.

И в понеделник вместо с коремни болки да се събуждат с ентусиазъм за нови знания и желание за творчество.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Стойчо ( преди 4 години )
До теодора : Ами има лесно... Сменяш скапаното jp както ги наричат сега (много модерни станахме) личният лекар и я пращаш на село примерно да пасе овце. В това може да има по-голям успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 1 rate down comment
теодора ( преди 11 години )
моето дете е на шест години и от време на време се оплаква от коремнни болки около пъпа,което много ме притеснява но според докторката нищо и няма просто било ревност от бебето за което аз се съмнявам но се доверявам.Ето и днес тръгваики за градина пред нея се оплака че я боли коремчето, не обърнах внимание но все пак се притеснявам а и ако се оплаче може да ми се обадят да си я взема ходи обесняваи че не ревност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар