Семейство

Честит имен ден на Александър и Александра!

Днес празнуват всички с името Александър

30.08.2023г. / 06 17ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Според православния календар Александър и Александра имат и днес имен ден. Другият им празник е на 23 ноември.

Името Александър означава защитник на мъжете, но също така и защитник, воин на вярата. Това значение води началото си от св. Александър Невски, който е роден през 1220 г. в Русия и е бил княз на Новгородската област.

Историята разказва, че княз Александър защитавал храбро града си от нашествието на шведския крал, като се уповавал на Бога да му помогне в битката. Двете вражески армии се сблъскали при река Нева и с помощта на Бога Александър спечелил битката. Затова го нарекли Александър Невски.

По-късно Александър станал защитник на православната вяра в борбата на руския народ против татарите. Той бил истински воин както на бойното поле, така и в молитвата и упованието към Бога и по време на своето управление извършил много добри дела за своя народ и за Църквата.

Нашият храм в центъра на София носи името св. Александър Невски, защото пък руският цар Александър Николаевич, когото българите почитат като Освободител е имал за свои небесен покровител, вдъхновител и помощник именно св. Александър Невски.

Така благодарение на тези себеотвержени воини на вярата и защитници на онеправданите в историята на красивото име Александър, Александра са се появили още значения и са го дарили с още един имен ден.

Честит празник на имениците и от нас!