Семейство

Облеклото за първия учебен ден

Не подценявайте важността на дрехите, не е задължително да са скъпи, но да се харесват на детето

08.09.2008г. / 09 54ч.
Вергиния Генова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Много майки на първолаци си задават въпроса – как да го облека за първия учебен ден?

Това е един от тържествените и запомнящите се дни в училище. Дали момчето да е с черен панталон, бяла риза и вратовръзка – като един мини джентълмен или с дънки и яке? А майките на момиченца се чудят дали да пратят своята принцеса с официална рокля или с ежедневна?

Честно казано за повечето деца облеклото е без значение. Въпреки че вече ще им прави впечатление – ако всички останали са облечени официално, а само тях мама ги е пратила с домашните панталонки.

Родителите обаче са най-вече онези, които се вълнуват повече и които държат децата им да са празнично облечени. Все пак това е празник и за тях – първите седем години вече са минали. Те са отгледали и възпитали един човек, който е готов да се впусне сам в приключенията на живота. И първите класове са първия сблъсък с реалния живот. Тогава ще си проличи какво дете сме създали за първите седем години и дали възпитанието, което сме му дали ще му даде успешен старт в училище или не.

Може би много от децата за първи път ще се видят облечени в официални дрехи и това ще им даде допълнителна мотивация да очакват нещо различно, нещо ново. Да се чувстват пораснали и готови да бъдат като големите.

На времето униформата играеше тази социализираща роля и приобщаваше довчерашния немирник към една нова социална група. Но днес униформи поне засега няма и родителите сами решават как да постъпят в случая.

Лично моето мнение е, че е добре на първия учебен ден детето да е официално облечено, именно поради изброените по-горе причини. Все пак не трябва да оставяме у детето усещането, че това е един обикновен ден както всички останали, и че както си е ходило на детска градина, така ще си продължи и сега.

Вземайки това решение с ентусиазъм тръгваме да обикаляме магазините и да търсим нещо официално за първокласник. Опитахте ли вече?

За момиченца може да намерите голямо разнообразие от официални роклички, дори бутикови такива и някои от тях на съвсем достъпни цени. Но не мога да кажа, че обикалянето по магазините ще е толкова приятно и за майките на момченцата. Почти никъде няма официални костюмчета. От десет посетени детски магазина, най-много в един да откриете такава стока. А вече ако имате претенции към материята, цвета или цената ще трябва преди това да си закупите удобни обувки за подобаващ маратон. Или да направите проучване оф и он-лайн откъде може да се сдобиете с детски костюм.

На някои родители може да им се струва, че това е излишна инвестиция, но реално погледнато не е така, защото за всеки по-голям празник изискват бяла риза и черен панталон – може би, защото все още се робува на униформата от миналото и въпреки че не е задължителна е предпочитана. И в този контекст на мисли е добре и момченцата да имат официални дрехи, за да не се налага постоянно да търсим да вземаме назаем. Но пък се оказва и не толкова лесна мисия и след няколко часово обикаляне започваме да си мислим какво пък толкова, ще преровя още един път гардероба, все някак може да измисля нещо, което да изглежда по официално.

Та как се справяте вие с този проблем – с официални дрехи или с ежедневни ще пратите децата на 15-ти септември? Предлагам да обсъдим темата във форума, където ще може да посочим и конкретни магазини – откъде да пазаруваме и къде няма смисъл да търсим.

* * *

На училище – 15-ти септември

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
viliqna ( преди 11 години )
az 6te se obleka v 6areni plitki danki i oranjeva blyza.za razlika ot drygite znam s kakvi obyvki-4epveni pantofki! 4ao i do parviq y4eben den
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота