Семейство

Как да си направим сурвачка (сурвакница)

30.12.2008г. / 09 15ч.
Аз жената
Как да си направим сурвачка (сурвакница)

Времето между Коледа и Нова Година е време за семейството – идеалното време в студената зимна вечер на топло у дома да направите заедно с децата сурвачка, с която те ще сурвакат за здраве на 1-ви януари!

Какво ви е необходимо?

Дряново клонче (цена 10-25 стотинки до 1 лв за по-едрите на всеки пазар)
шепа пуканки
сушени сливи, сушени чушки, сушени ябълки
портокалова кора или от мандарина
непочистени фъстъци
прежда червена, бяла, зелена
кравайчета или други сладки

Захванете долните две по-големи клончета към основата с помощта на оплитане с червена прежда. Направете същото с горните две, така че да се оформи сурвачката. На различни места оплетете с преждата или завържете като панделки от прежда.

Нанижете пуканките като гирлянд и свържете двата най-далечни края на големия кръг долу. Нанижете чушките, сливите, ябълките и украсете на различни места из сурвачката. Ето че тя е готова и е много по-красива от купешките такива!

Поверието разказва, че ако поставите на Коледа дряново клонче във вода и то цъфне до Нова Година – добра година ви чака! Затова си набавете две дрянови клончета – едно за сурвачка и едно за вазата.

По стара традиция сурвакането става на 1-ви януари – децата сурвакат всички възрастни за здраве с думите “Сурва, сурва, Весела Година, Живи здрави до година, до година, до амина!”, а те пък им се отблагодаряват с дребни лакомства и стотинки.

* * *

Сурвакници – сурва весела година

Коментирай
32 rate up comment 8 rate down comment
lidiq ( преди 11 години )
da tozi savet e mnogo xybav no ot kade da namerq drqnovo klon4e i sy6eni slivi i 6epa pykanki
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33 rate up comment 9 rate down comment
ema от h2o ( преди 11 години )
откъде да си взема Дряново клонче шепа пуканкисушени сливи, сушени чушки, сушени ябълкипортокалова *** или от мандаринанепочистени фъстъципрежда червена, бяла, зеленакравайчета или други сладки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32 rate up comment 8 rate down comment
Руси ( преди 11 години )
Според мен не е зле да се прави украсата с продукти ( пожелание за берекет ) на които цветът е свързани с календара.Малко хора познават Българския календар с дванадесетте имена на месеците и годините и петте цвята свързани с групата от пет дванадесетици от шесдесетгодишния цикъл ( половината на сто и двадесет годишния ) Та идеята ми е на сурвачката да присъстват петте цвята и децата да имат информация от къде са и за какво са - Черен - сушени сливи, Червен - чушлета или конец, Жълт ? коци, Син ? конци и Бял - пуканки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33 rate up comment 8 rate down comment
Мая ( преди 11 години )
Да този съвет ни помогна много да направим сурвачка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар