Меню

Как да готвим капризните зеленчуци, без да нарушим свойствата им?

6 август 2014 | 13:00 | Илияна Николова
Добави в любими
Как да готвим капризните зеленчуци, без да нарушим свойствата им?

Приготвяне

Всяка домакиня знае, че различните зеленчуци изискват различна обработка при готвенето. Някои се нуждаят от специално внимание, за да ви доставят нужните фибри, антиоксиданти, витамини и минерали. При готвенето много от тези вещества се разпадат, но има начини, които да предотвратят това!

Броколи

Избирайте: Здрави, тъмнозелени броколи с тесни пъпки, не пожълтели и високо разположени спрямо стъблото!

Подготовка: Отрежете цветчетата, отрежете стъблата по дължина, след това ги разполовете на още 2, за да се получат нещо като жулиени.

Печене: Най-добри стават броколите при печене за 10 минути в силно загрята на 250 градуса фурна. Поръсете ги с няколко лъжици студено пресован зехтин и печете върху хартия за печене. Така ще запазят вкусовите и хранителните си качества.

Готвене на пара: Поставете стъблата на броколите в тенджера с решетка за готвене на пара. Изсипете 1 литър вода, лъжица лимонов сок. Оставете да се загрее много добре и гответе в продължение на 5 минути. Накрая добавете и цветовете на броколите за още 5 минути.

Брюкселско зеле

Брюкселското зеле е много полезно. Но при погрешна обработка полезните съставки се изпаряват или силно намаляват количеството си.

Подготовка: Премахнете външните увехнали листа и отрежете кочанчетата.

Задушаване: Поставете зелето в тиган заедно с 1 чаша сухо бяло вино на средно висока температура. Запържете докато омекне или за около 7 минути. Отстранете зелето с решетъчна лъжица и увеличете температурата. Добавете една лъжица зехтин, за да деглазирате. Върнете обратно зелето за 2-3 минути.

Това е най-добрият начин да приготвите брюкселското зеле!

Моркови

Морковите може и да не ви се струват капризни, но и те губят голяма част от полезните си вещества при погрешна обработка. Как е най-добре да ги приготвяте?

Соте: Нарежете морковите на кръгове. Разтопете 1 супена лъжица масло в голям тиган на средна температура. Добавете морковите, разбъркайте добре, докато омекнат. Накрая прибавете 1 чаена лъжица захар. Отново разбъркайте и оставете да изстине.

На пара: Нарежете морковите отново на кръгове. Поставете ги в решетка за готвене на пара и потопете в тенджера с вода на висока температура. Гответе на парата около 4 минути.

Патладжани

Най-вкусният и безопасен откъм губене на полезни хранителни вещества начин е гриловането. Патладжаните са много вкусни, приготвени на скара, така че можете да се възползвате.

Грил: Загрейте скарата. Нарежете патладжаните на колелца. Поръсете леко със зехтин екстра върджин. Поставете на скарата на средно висока температура. Обръщайте на всеки 8 минути, докато станат готови.

Печени: Печените патладжани също са добър вариант, но по правилния начин. Загрейте фурната на 250 градуса. Намажете патладжана със зехтин от двете страни. Поставете на хартия, за да се отцеди и печете за около 15 минути като поне веднъж обърнете всяко колелце патладжан.

Грах

Той е малко капризен при готвенето, става малко по-бавно и има риск от загуба на здравословните съставки.

Соте: Загрейте 2 супени лъжици масло в тиган на средна температура. Добавете граха. Гответе като разбърквате често и не много енергично, докато цветът стане ярко зелен или около 3-4 минути.

На пара: Поставете в кошницата за готвене на пара и гответе за около 3 минути на силна температура.

Спанак

Най-добрият начин да сготвите спанака без да нарушите свойствата му е задушаването.

Задушаване: Загрейте 2 чаени лъжички рапично олио в голям тиган на средна температура. Добавете спанака и гответе докато листата се смачкат.

Добавете ½ чаша сухо бяло вино или сух вермут. Покрийте и варете, докато течността намалее или за около 5 минути. Накрая поръсете с 2 супени лъжици балсамов оцет!

Снимка: Thinkstock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай