Меню

Къде грешите при приготвянето на яйца?

2 февруари 2015 | 13:24 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
Къде грешите при приготвянето на яйца?

Приготвяне

Всеки си мисли, че бърканите яйца са фасулска работа. Вероятно бърканите яйца са били първото нещо в кухнята, което повечето от нас са усвоили.

Да, обаче има много неща, които можете да направите грешно, когато си приготвяте бъркани яйца. Вижте кои са най-често срещаните грешки при приготвяне на бъркани яйца и съветите, които да последвате, за да си ги направите възможно най-вкусни и полезни!

Не бъркате достатъчно яйцата

Много е лесно да се допусне тази грешка, защото ако пуснете яйцата в твърде нагорещена мазнина, те моментално се стягат и запържват, което затруднява тяхното разбъркване. Така яйцата стават на едри буци, а трябва да са максимално пухкави.

За да избегнете това трябва да разбърквате много енергично и то на по-слаб котлон, за да вкарате максимална доза въздух. Така яйцата ще станат много пухкави и апетитни.

Съвет: Предварително разбийте яйцата енергично с помощта на бъркалка за около 30-40 секунди. Пуснете ги в нагорещената мазнина тогава, когато сте сигурни, че белтъците и жълтъците са се смесили добре. Не спирайте да бъркате и след като сте ги пуснали в тигана.

Бъркате яйцата твърде рано

Обикновено сме свикнали да си подготвим всичко, докато чакаме мазнината да се сгорещи. Ако обаче разбъркате яйцата твърде рано и ги оставите да спихват, докато котлона и тигана се загреят, крайният резултат няма да е особено добър – яйцата няма да са бухнали и пухкави.

Съвет: Разбъркайте яйцата максимално енергично минута преди да ги сложите в тигана.

Температурата на котлона е твърде висока

Споменахме вече, че прекалено високите градуси на котлона не са подходящи за приготвяне на бъркани яйца. На яйцата им трябва съвсем малко, за да са готови.

Съвет: Ключът е в търпението. Не бързайте да приготвяте яйцата. Оставете ги да се готвят на по-ниска температура. Така ще можете да контролирате процеса на готвене и ще имате време да изпълните всички препоръки, за да се насладите на максималните им вкус и качество.

Използвате грешния тиган

Ако приготвяте една порция яйца, не е необходимо да използвате голям тиган. Дори да си мислите, че няма значение в какъв съд ще ги приготвите – има!

Съвет: За малка порция изберете малък тиган. Колкото по-голям е тиганът, толкова по-голямо е повишаването на температурата и съответно прегарянето на продукта. Това важи не само за яйцата, а и за останалите хранителни продукти.

Държите яйцата твърде дълго на котлона

Ако оставите яйцата прекалено дълго на огъня, те ще се втвърдят и ще станат сплескани. За любителите на пухкавите яйца е важно да се отбележи, че за да постигнат този ефект, трябва да внимават с времето на готвене.

Съвет: Премахнете яйцата от котлона, докато са още меки и бухнали – точно преди да са напълно сготвени. Остатъчната топлина ще продължи да ги обработва термично. Задръжте яйцата за още минута в тигана преди да ги сервирате.

Снимка: Thinkstock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай